Babiš mě opravdu naštval. Tvrdil mi do očí, že peníze nedává na čistky, omluvit se nemůžu, říká Blažek z ÚSTR

Kdo může za to, že Češi stále méně znají svou historii? Podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů není hlavní viník škola, ale rodina. Někteří lidé totiž nechtějí mluvit o tom, co museli za komunismu dělat a jak museli ohnout hřbet, aby například získali nějakou pozici v zaměstnání. Lidi, kteří o svém členství v KSČ mluvit odmítají, zná i ze svého okolí.

Velký problém podle Blažka je, že minulost podobně vytěsňují i lidé na vysokých státních postech a relativizují taky spolupráci s StB. Důležitou roli to hraje třeba i v případě premiéra Babiše, který to prý dokládá tím, jak za očištění svého jména bojuje. Je to podstatné a hýbe to českou politikou stále. Blažek tvrdí, že společnost je dějinami nemocná a se svou minulostí se nevyrovnala. Sám je stále překvapován tím, co všechno se v Česku dělo.

Mluví i o rušení Etické komise, která mimo jiné oceňuje protikomunistický odboj. Zmiňuje přitom, že navrhované změny zákona by mohly vést i k omezení činnosti samotného Ústavu pro studium totalitních režimů a jde prý o symbolický zásah, který přichází krátce po nástupu vlády podpořené komunisty. Je v ní přitom taky ČSSD, která podle Blažka roky usiluje o zlikvidování ÚSTR.

Blažek sám se ocitl pod tlakem kvůli svým slovům z červnové demonstrace, na které mluvil o tom, že Radek Schovánek odešel z ÚSTR poté, co svědčil proti Andreji Babišovi v jeho procesu a potvrzoval, že premiér aktivně spolupracoval s STB. Blažek v rozhovoru detailně popisuje schůzku na ministerstvu financí, kde mu prý Andrej Babiš tvrdil, že přislíbil ÚSTR 20 milionů, ale že nevěděl, že půjdou na reorganizace, které se mají dotknout taky Schovánka. Zároveň měl slíbit, že pokud je to pravda, bude hlasovat proti. To ale podle Blažka nedodržel.

Historik přitom označuje propouštění za čistky a mstu. ÚSTR se proti jeho tvrzením ostře ohradil. Blažek ale říká, že se nemůže omluvit, protože mimo jiné neví komu. Co Petra Blažka naštvalo a v čem přesně mu Babiš neříkal pravdu? Je i teď pod tlakem v ÚSTR? Proč vlastně vystoupil na demonstraci proti Andreji Babišovi?