Video placeholde

Na ukrajinské hranici řádí podvodníci, nejezděte tam živelně. Pomoc musí být organizovaná, říká Hilgart

Prakticky přes noc se z kuchaře a šéfredaktora časopisu FOOD Jiřího Hilgarta stal koordinátor pomoci pro ukrajinské uprchlíky na slovensko-ukrajinské hranici. Poslední čtyři dny funguje prakticky non-stop. Jezdí na hraniční přechod Ubl'a a organizuje dobrovolníky v Česku. „Pomoci je opravdu hodně, ale musí být organizovaná. Nejezděte tam. Odpovědní lidé o vás musí vědět. Teď je tam situace utěšená, ale bude hůř. Už tam řádí i podvodníci, kteří vozí Ukrajince za tisíc korun na kilometr,“ popisuje vývoj na slovenských hranicích s Ukrajinou Jiří Hilgart.

„Ze všeho nejdřív se uklidněte. Tahle krize může trvat ještě dlouhé dny, týdny a další vlny budou mnohem náročnější. Protože teď ti lidé prchají z války. Nikam nevyjíždějte na vlastní pěst a nenakupujte vodu a spacáky. Pomoc je třeba shromažďovat cíleně a vše koordinovat,“ říká Jiří Hilgart. Pomoc na hranicích je totiž jen začátek dlouhého procesu a nejdůležitější bude válečným uprchlíkům pomáhat v Česku. „Rozumím té urgentní touze pomoci, tomu adrenalinu, ale teď to opravdu už není potřeba. Obraťte se na organizace, které jsou v pomáhání zkušené a vědí co a jak,“ dodává.

A jak tedy cíleně pomáhat? Velký přehled najdete na webové stránce stojimezaukrajinou.cz.

Kam poslat peníze? Tady je seznam ověřených organizací:

Adra 

Armáda spásy 

Český červený kříž 

Člověk v tísni 

Diakonie 

Donio 

Charita Česká republika

Post Bellum 

Nadační fond nezávislé žurnalistiky 

Přímou pomoc ukrajinské armádě organizuje Velvyslanectví Ukrajiny v Praze 

Kam s materiální pomocí?

Pomoc odvezte na vaše nejbližší sběrná místa, rozhodně nejezděte s pomocí na hranice! Skvěle v tomto fungují Skauti, více informací zde

Chcete někoho ubytovat

Ozvěte se ideálně přímo Správě uprchlických zařízení Ministerstva vnitra na e-mail: ubytovaniukrajina@suz.cz. Více informací najdete i na webových stránkách ministerstva a přihlásit se můžete i zde.

Máte auto a chcete vozit uprchlíky?

Než kamkoliv vyrazíte, spojte se s koordinátory na hranicích – například s námi na facebookové skupině ZDE. Organizujeme pomoc na hraničním přechodu Ubľa. Uveďte kolik máte míst a kdy můžete přijet. Nevyrážejte na vlastní pěst. Vyplňte náš formulářZDE nebo pište na e-mail: transportzukrajiny@gmail.com.