Video placeholde

Vystrčil: Jde o zdraví prezidenta Zemana, dělám správnou věc, není to puč. Kancléře Mynáře bych odvolal

Konat je moje povinnost, dělám dobrou a správnou věc, nemám z toho radost a není to puč, je to i o statečnosti a odpovědnosti, říká o možné aktivaci článku 66 Ústavy a dočasném odebrání některých pravomocí prezidentovi republiky předseda Senátu Miloš Vystrčil /ODS/. Bylo by podle něj daleko jednodušší a pro všechny lepší, kdyby byl prezident schopen své povinnosti vykonávat. Odmítá kritiku a říká, že vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Mynáře by odvolal. Prezident totiž podle něj není v dobrých rukou.

Hlasovat o aktivaci článku 66 by podle Vystrčila mohl Senát mezi 5. a 10. listopadem. Pak totiž má přijít demise vlády a jmenování vlády nové. Rozhodující slovo ale bude mít Poslanecká sněmovna. Vystrčil popisuje, že na zprávě ÚVN o zdravotním stavu Miloše Zemana se podílela řada lékařů. Senát si vyžádá před hlasováním její aktualizaci.

Dostal Miloš Vystrčil pozvánku na předávání vyznamenání 28. října? Jaké argumenty pro aktivaci článku 66 tu teď jsou a jak se bude Senát chovat dál? Jsme v přelomovém období pro republiku? A bude vláda jmenovaná předsedou Poslanecké sněmovny legitimní? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>