Video placeholde

Herečka Doláková: Znásilnil mě blízký člověk, vytěsnila jsem to a byla v háji. Většina žen zažila sex v „šedé zóně“

Herečka a spisovatelka Alena Doláková nedávno pokřtila svou novou knihu, na festivalu v Karlových Varech se objeví v hlavní roli soutěžního filmu Zrcadla ve tmě a taky zakládá vlastní produkční společnost, která se chce víc věnovat ženám. V rozhovoru taky poprvé otevřeně promluvila o svém znásilnění, které se už roky snaží zpracovat. Chce, aby se o tématu sexuálního násilí a „šedé zóny“ víc mluvilo.

Doláková říká, že ještě není úplně připravená popsat, co se přesně stalo. Celou věc na 8 měsíců vytěsnila, pak se jí ale vrátila a rok na tom prý byla hodně špatně. Pomohla jí terapie, s celou věcí se pomalu vyrovnává. A chce o ní víc mluvit, je to totiž podle ní potřeba. Popisuje, že sama nevěděla, na koho se obrátit, najít informace nebylo lehké. Doláková popisuje fenomén sexu v „šedé zóně“, který se podle ní týká hodně žen i z jejího okolí.

V Česku chybí podle Dolákové silné ženské role. Filmy prý píšou hodně muži, kteří svět i ženy vidí svým způsobem, ve scénářích se tak objevuje jen několik archetypů žen, navíc často sexualizovaných. Doláková to chce změnit a pracuje třeba na seriálu, který by se věnoval 4 hlavním hrdinkám v jiných rolích. Rozdíl je třeba i v tom, jak autorka znázorní intimitu ženy.

V čem je Aleně Dolákové blízká role tanečnice ve filmu Zrcadla ve tmě? Jak se vyrovnala se znásilněním a jak si ho vlastně zpětně uvědomila? Je skutečně třeba Amerika před námi napřed? A proč chybí silné ženské role?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>