Video placeholde

Hostomský: Lockdown nefunguje, hned bych ho zrušil, je to prohra. Zavřít celou společnost je chyba

Nejsou důkazy pro to, že lockdown funguje, říká biochemik Zdeněk Hostomský, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Že se zavádí po celé Evropě, je podle něj spíš politická věc. Tvrdí, že kdyby teď skončil, epidemie by znovu do vysokých čísel nevystřelila ani by lidé nezačali víc umírat.

Lockdown by měl skončit hned teď, říká Hostomský. Důkazů pro to, že se bez něj obejdeme, je prý řada. Argumentuje například porovnáním dvou států USA. Za zastavení epidemie po zavedení tvrdého lockdownu v Česku podle něj možná nemůže samotné uzavření společnosti, ale je to spíš náhodná časová souslednost. Pád epidemie po určitém čase, který by stejně přišel.

Podle Hostomského by lidé měli mít možnost sami se rozhodnout, jestli se omezí nebo ne. Věří, že část lidí by opatření stejně dodržovala. Zároveň tvrdí, že lockdown je prohra a ukázka nedostatku kreativity na straně vlády, která nemá jiné řešení, tak společnost zavře. Jsou tu ale i jiná, kreativnější řešení, třeba oddělit lidi do 25 let.

Polovina národa se s virem setkala a má imunitu, říká Hostomský. I proto podle něj epidemie zpomaluje a otevření společnosti by nevedlo k nárůstu případů a úmrtí. To, že část lidí, kteří byli viru exponováni, nemusí mít imunitu, podle něj není závažný problém, půjde totiž prý o malé procento lidí.

Přestože podle Hostomského zemřelo příliš lidí a je to tragické, vzhledem k „velkým číslům“ a statistice o tak zásadní problém nejde. Při diskuzi o opatřeních je podle něj chyba argumentovat ve stylu „nechci, aby zemřela moje babička“. Říká, že umírají lidé, kteří by se před časem tak vysokého věku nedožili, a nebezpečnost covidu je tak trochu cenou za náš způsob života.

Jaké lidi podle Zdeňka Hostomského koronavirus zabíjí? Nerelativizuje příliš úmrtí lidí? Jaké jsou argumenty pro nefunkčnost lockdownu? A proč Hostomský věří, že by otevření společnosti bylo bezpečné a na místě? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>