Video placeholde

Ondráčka: Je třeba sejmout Babišovu vládu, je pološílený, opozici ale musíme kritizovat, hrozí scénář Drahoš

Lidé PRO končí. Jedna z hlavních tváří, bývalý šéf Transparency International David Ondráčka říká, že si hnutí nastavilo příliš velké cíle a nepodařilo se mu zapojit do týmu další lidi. Skončit teď prý chtěl hlavně Mikuláš Minář. Ondráčka chce ve veřejném životě zůstat a mluví i o další možné politické aktivitě. Ostře kritizuje vládu Andreje Babiše, kterou je podle něj třeba sejmout.

Podle Ondráčky byla od začátku špatně nastavená komunikace a vše bylo na Mikuláši Minářovi, což byla chyba. Říká, že politika je panoptikum, do kterého se lidem moc nechce. Zároveň popisuje, že osobnosti, které oslovil, buď měly své projekty, nebo chtěly počkat, až se hnutí rozjede a případně se zapojit. Mikuláš Minář prý vidí svět černobíle a nechtěl kývnout na přenastavení strategie Lidé PRO. Hnutí se nepodařilo lidi oslovit i proto, že během pandemie nebylo možné se s nimi stýkat.

Opozice by měla sejmout vládu Andreje Babiše, je pološílený a každý den škodí, tvrdí Ondráčka. Zároveň je ale třeba ji kritizovat, protože jinak hrozí drahošovský scénář. To je podle Ondráčky situace, kdy se všichni bojí kritizovat hlavního favorita, přestože vidí jeho chyby. Míní, že by opozice měla přijít s detailním programem, co bude dělat po volbách a jak se vyrovná se situací poloprázdné pokladny, rozvráceného státu a nefunkčních institucí.

David Ondráčka se obává, že po volbách bude politická situace velmi nestabilní. Vláda, která vznikne, se může „do roka a do dne“ rozpadnout, podobně jako na Slovensku, hlavně kvůli animozitám mezi jednotlivými opozičními stranami. Podle Ondráčky by měl vzniknout třetí blok, tentokrát středolevý, který by s nimi soupeřil. Lidé PRO ale bude opoziční strany podporovat. Ondráčka zároveň říká, že s dalšími lidmi z hnutí uvažuje nad vznikem nového subjektu, který by se ale vyvaroval chyb, které udělalo Lidé PRO.

Jaké chyby udělali lidé kolem Davida Ondráčky a jak se z nich chce poučit? Proč se Lidem PRO nepodařilo získat dost podpisů? V čem jsou skutečné problémy dneška? A jak chce být Ondráčka zapojen do veřejného života v budoucnosti?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>