Video placeholde

Petr Ludwig: Udělali ze mě úplného blbce, bylo to na hraně šikany, je lehké někoho virtuálně ukřižovat

Petr Ludwig stál na jaře za kampaní Roušky všem (#masks4all) a stal se v rámci pandemie koronaviru silným a sdíleným hlasem. K tomu ale v posledních měsících přibyl taky výsměch a útoky na sociálních sítích. Ludwig říká, že to bylo v jednu dobu opravdu extrémní, ale že chce vydržet a ve své aktivitě vytrvat. Stahovat z veřejného života se nechystá.

Chodila mi řada výhružek smrtí denně, lidé si posílali moji adresu, popisuje Ludwig situaci, na kterou si už vlastně zvykl. Právě výzvy k lockdownům a podpora tvrdých opatření jsou podle něj jeden z důvodů, proč se stal u části veřejnosti tak neoblíbeným. Není to totiž populární. Přiznává taky, že udělal chyby a že občas věci napíše jinak, než by měl. Může se zdát, že mu chybí pokora.

Ludwig míní, že zlom v jeho vnímání přišel hlavně po vtipu, který někteří lidé vyhodnotili jako sexistický. V rozhovoru líčí, jak těžce se se situací vyrovnával. Zpětně přitom uznává, že to asi vtipné nebylo a že si to měl odpustit. Kvůli psychickému tlaku se krátce stáhl ze sociálních sítí. Lidé, kterých si vážil, ho prý přesvědčili, aby se vrátil.

V tom nejhorším období jsem měl i myšlenky na sebevraždu, říká Ludwig. Pomohla mu mimo jiné i terapie, se kterou začal už krátce po onom nepovedeném vtipu. Odmítá, že by se vydával za spasitele, třeba když nedávno kvůli špatné situaci ve společnosti nabídl jako „lék“ svůj webinář o kritickém myšlení. Zároveň ale dodává, že své práci věří a že kritické myšlení je opravdu pro zvládnutí této krize i krizí budoucích klíčové.

Chystá se Petr Ludwig do politiky? Vrátí se z Dubaje do Česka? V čem z něj lidé dělají blbce a jak k tomu přispívá on sám? A proč se radši nestáhne do ústraní?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>