Video placeholde

Kubek: Vláda je neschopná, Blatný je buď diletant, nebo lhář, počty lidí v nemocnicích jsou polopodvod

Neschopná vláda a sobecká opozice hodily lidi přes palubu, říká o přístupu k nouzovému stavu prezident České lékařské komory Milan Kubek. Česko je podle něj v situaci nouze, kdy se pandemie znovu zhoršuje a musí přijít nějaká změna. Nemocnice jsou na tom podle něj teď vůbec nejhůř za celou epidemii. Čísla hospitalizovaných, která vykazuje ministerstvo zdravotnictví, jsou prý polopodvod.

Politici by se měli jít do nemocnic a na jednotky intenzivní péče podívat, říká Kubek. Ministr zdravotnictví podle něj o počtech hosptalizovaných neříká pravdu. Buď je prý neschopný, nebo lhář. Lidí je v nemocnicích daleko víc, ale po určité době automaticky vypadávají z databáze. Kubek tvrdí, že i díky tomu, že v nemocnicích končí stále mladší lidé, kteří s nemocí vydrží déle bojovat.

Vláda je neschopná, jinak to nejde nazvat, reaguje lékař na přístup vlády k epidemii v posledních měsících. V rozhovoru popisuje chyby a přešlapy, které podle něj udělala. Říká, že politici teď mají povinnost se dohodnout, že za to jsou placení. Pokud by přitom skončil nouzový stav a opatření by se rozvolnila, do 3 týdnů by zkolabovaly nemocnice.

Kubek naopak tvrdí, že by měl přijít tvrdý lockdown na několik týdnů, zároveň je třeba zavést testování v průmyslu. Odmítá, že by se „strašení“ kolapsem nemocnic stávalo kontraproduktivní. Uznává přitom, že se situace stává pro lidi těžko udržitelnou a je třeba vidět světlo na konci tunelu. Pokud se ale nic nezmění, hrozí nám, že v současném stavu budeme měsíce.

Je důležitější ústavnost nouzového stavu a dodržování pravidel, nebo ochrana zdraví lidí a životů? Jak se Milan Kubek dívá na chování politiků v posledních dnech? Je na místě bavit se o rozvolňování a otevírání škol? Jaká je skutečně situace v nemocnicích? A co by teď vzkázal vládě?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>