Video placeholde

Europoslankyně Gregorová: Můj sen je evropská federace regionů, bez EU bychom dnes ještě vůbec neočkovali

Chci dělat dobro, a dát tak smysl svojí existenci, říká europoslankyně Markéta Gregorová /Piráti/. Politice se věnuje od dětství, definují ji ideály a víra v evropskou integraci. Odmítá, že by Evropská unie selhala při sjednávání vakcín. Sociální sítě je podle ní potřeba usadit do legislativního rámce, jeho přesnou podobu ale zatím nezná.

Můj sen je evropská federace regionů, popisuje Gregorová představy o tom, kam by měla směřovat evropská integrace. Vyzdvihuje přednosti pevnějšího spojení, ve kterém si prý Česko zachová i svoje tradice a kulturu. Knedlíky a kroji nejsou definovány hranice, říká. Navíc větší celek bude prý bezpečnější. Sama je pro malý stát, který ale bude zároveň efektivnější. To podle ní nutně neznamená, že zároveň nebude možné postarat se o potřebné.

Lidi je třeba o fungování Evropské unie informovat a vzdělávat. Podle Gregorové totiž jsou proti EU i proto, že je pro ně složitá a nerozumí jí. Europoslankyně odmítá, že by unie selhala při sjednávání vakcín. Bez ní bychom prý začali očkovat až v březnu nebo dubnu. Vše se objednalo včas a to, co selhává, jsou samotné státy, respektive v našem případě Česko a jeho očkovací strategie. Jít cestou Velké Británie a schválit vakcíny dřív by podle Gregorové nebylo rozumné.

K uživatelům na internetu se přistupuje jako k nesvéprávným, tvrdí Gregorová. Mluví o jejich idiotizaci a vodění za ručičky, ať už korporacemi nebo státem. Klíčem k potlačení  dezinformací je podle ní mediální gramotnost a obecně vzdělávání lidí. Proti sociálním sítím přitom není nutné nějak výrazně zakročit, ale dát jim legislativní rámec. Zároveň míní, že je třeba víc trestat vyhrožování v komentářích a mailech.

Proč je potřeba přitvrdit proti výhružkám na internetu? Kam se Markéta Gregorová řadí v pravolevém politickém spektru? V čem je podle ní konání dobra, o které se snaží? A proč si je tak jistá, že EU dělá v rámci vakcinace maximum?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>