Video placeholde
Bára Basiková
Bára Basiková
Bára Basiková
Bára Basiková jako Marta Kubišová
Bára Basiková, Tvoje tvář má známý hlas
12
Fotogalerie

Basiková: Zhroutila jsem se a přišla o práci. I mně zemřeli přátelé, ale mrtví jsou daň za nemoc, očkovat se nedám

Byl to strašně smutný rok, teď si hledám jinou práci, říká zpěvačka Bára Basiková. V rozhovoru velmi ostře mluví o epidemii covidu a vládních opatřeních, zároveň ale dodává, že jí záleží na životech lidí nemocí ohrožených. Mluví ale též zpříma o svém dětství, rozvodech i zkušenostech s drogami.

Bára Basiková sama prodělala covid a prozrazuje, že s nemocí zemřeli dva její přátelé. Zdůrazňuje, že je jí líto každého lidského života. I tak ale současná přísná opatření nepodporuje. Budou podle ní mít na společnost větší dopady, než nemoc samotná. Nedůvěřuje expertům a zmiňuje rozdílné názory mezi odborníky. Připouští ale, že se ve svých postojích může mýlit. Obává se též očkování a sama ho podstoupit nechce, i když v očkování jako takové důvěru má. O bezpečnosti vakcíny proti covidu ji ale zatím nikdo nepřesvědčil.

Nikdy jsem si nemyslela, že můžu přijít o práci. Bez půjček od přátel bych to nezvládla, líčí Basiková. Problémy má prý hodně lidí kolem ní, včetně její rodiny. Teď si znovu hledá práci. Na jaře pracovala třeba na poště. Říká, že i díky epidemii si užívala účast v soutěži Tvoje tvář má známý hlas. Byla to prý jedna z nejlepších profesních zkušeností, které zažila, i když pro ni některé “role”, třeba Karel Gott, byly výzvou. Při pohledu do budoucnosti je teď pesimistická. Nevěří, že se ke zpívání brzy vrátí.

Basiková nevěří na šťastné manželství. Má za sebou tři, do kterých vždy šla naplno a s láskou, ale všechna měla svoji “dobu trvanlivosti”. Říká ale, že je neodnesly její děti, na tom jí záleželo. Sama má přitom špatnou zkušenost z dětství, kdy se její rodiče také rozvedli. Do 25 let žila s matkou, která ji občas bila. Už tehdy měla přitom za sebou první úspěšná alba s kapelami Stromboli a Precedens.

Od pěti let jsem věděla, že chci být zpěvačkou, popisuje Basiková. Podporoval ji hlavně dědeček, který jí pouštěl třeba desky Beatles. Říká, že se snažila držet alternativního proudu, což se jí prý dařilo, i když s postupem času musela dělat stále víc kompromisů.

Ve složité době, kdy byla mimo jiné ve vztahu s tehdy ženatým Michalem Pavlíčkem, propadla ze zoufalství pervitinu. Říká, že byla prostě unavená a situaci nezvládala. Abstinenční příznaky přišly rychle, stejně jako pomoc. Ze závislosti se tak relativně rychle dostala. Teď si dá jen marihuanu, která jí pomáhá a na které nevidí nic špatného.

Napsala by teď Bára Basiková znovu ostrá a vulgární slova, která v září namířila na českou vládu? Jak se dívá na očkování a co ji v rozhovoru “dostalo”? V čem pro ni byla druhá polovina 80. let lepší, než roky další? A jak se vyrovnává s komplikacemi, které pandemie způsobuje?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>