Video placeholde

Kalousek: Kandidovat už nebudu, ale chci dál sloužit lidem, lituju dvou velkých chyb. ODS mě lidsky zklamala

Tvrdě to zaplatíme všichni, je to špatná zpráva pro 10 milionů lidí, říká o rozpočtu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Sám byl prý v roce 2011 v úplně jiné situaci. Útoky ze strany premiéra a dalších bere jako vyznamenání. Mají ho prý za cíl, který slouží k legitimizaci jejich moci. Politiku bude ovlivňovat dál, i když už v ní ve volené funkci působit nechce. Pokutu za pití piva v restaurace, která byla v té době zavřená, už zaplatil.

Miroslav Kalousek říká, že udělal řadu politických chyb, opravdu lituje ale jen dvou. Už tehdy totiž věděl, že jde o chyby, ale podlehl prý mimo jiné i politickému tlaku. Mluví o zavedení krajů a přímé volbě prezidenta. Naopak stejně by se zachoval i dnes při jednání s Jiřím Paroubkem s ČSSD, který v roce 2006 uvažoval o vládě podporované komunisty. Navíc podle Kalouska je důležitý výsledek, což byla v tomto případě vláda Mirka Topolánka, ve které byl ministrem financí.

Neuvažuju už o tom, že bych někam kandidoval, popisuje Kalousek své plány. Z nejvyšší politiky odejde příští rok, kdy už se neobjeví na kandidátce TOP 09 do sněmovny. Chce se živit občanskou prací a nebojí se, že by to nezvládl. Politiku chce přitom ovlivňovat dál, záleží mu totiž na tom, jak to v Česku vypadá. Věří, že to půjde i v rámci vnitrostranické diskuze, rozhovorů a dalších příspěvků do veřejného prostoru či na sociální sítě.

V roce 2011 se podle Kalouska Česko díky němu vyhnulo dluhové spirále. Ta ale teď znovu hrozí a zdá se prý být reálná. Vláda totiž plánuje stát v dalších třech letech zadlužit o bilion korun. Jde podle Kalouska hlavně o mandatorní a kvazimandatorní výdaje, které se obtížněji mění. Kalousek říká, že zřejmě už příští dojde k poklesu ratingu Česka, což povede ke zdražení dluhové služby. Nová vláda, která vzejde, přitom možná nebude mít sílu prosadit změny.

Miroslava Kalouska zklamalo jednání ODS, která s ANO hlasovala pro daňový balíček a taky další rozvolnění rozpočtových pravidel. Na jaře přitom proti jejich změně bojovala. Kompromisy, které TOP 09 v jednání o koalici s ODS a KDU-ČSL dělá, jsou pro Kalouska velmi bolestivé. Problémem je třeba postoj k EU a přijetí Eura, což jsou otázky, které se teď dostávají na druhou kolej.

Volil by Miroslav Kalousek nové hnutí Mikuláše Mináře? Zaplatil už pokutu, kterou dostal za pití piva v „zavřené restauraci“? Jaké až lze dělat kompromisy při jednání o koalici s ODS? A jak se chce dál ovlivňovat dění v Česku?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>