Video placeholde

Daniel Landa: Taky mi umřel kamarád s covidem, ale lidi nemají co žrát, opatření mají dopady jako protektorát

Šokuje mě to, reaguje zpěvák Daniel Landa na kritiku, která na něj míří po představení projektu Cesta ze tmy. Chce veřejnosti nabídnou levné testy na covid profesora Žďárského. V rozhovoru je místy opravdu ostrý, situace v Česku ho trápí a bojí se trvalé ztráty svobody. Chce promluvit v Poslanecké sněmovně a zákonodárcům říct, že řada lidí už dál nemůže.

Možná to nebude fungovat, ale aspoň se o něco pokoušíme, teď už to nikdo nezamete pod koberec, říká o své snaze podpořit levné testování Landa. V rozhovoru popisuje, že se k celé věci dostal vlastně náhodou a svým způsobem se spojil i se svým velkým názorovým rivalem Jaroslavem Flegrem. Za snahou brzdit testování vidí peníze. Romanu Prymulovi vůbec nevěří. Jde prý proti gigantům. Zatím je připraven jen pilotní provoz, jedna sanita na testování. Celá věc potřebuje peníze a posvěcení úřady, respektive vládou.

Landa si nehraje na experta a přiznává, že jeho znalosti mají limity. Jde mu hlavně o propagaci celé věci. Covid přitom nepopírá, naopak říká, že i on má vedle sebe mrtvolu. Kamaráda, který zemřel “s covidem”. Zdůrazňuje ale, že i jemu záleželo na svobodě nechránit se. Obecně má jít v covidových opatřeních víc o rozhodnutí každého, jestli se jim podřídí. Apeluje ale taky na odbornou diskuzi a hledání konsensu a kompromisu.

Dopady současných opatření Landa přirovnává k nacistickému protektorátu. Ekonomicky i společensky. Právě tendence k totalitnímu jednání a podvolování se občanů tomuto přístupu ho znepokojují. Doslova říká, že jde ze strany vlády o sviňárnu a de facto ekonomickou likvidaci části lidí. Chce před poslanci v Parlamentu promluvit a varovat je, že situace už došla příliš daleko. Další krok by přitom mohly být nepokoje v ulicích. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci, dodává.

Přijde teď Daniel Landa o své fanoušky? Proč mu na současném dění v Česku tak záleží? Jak si odpovídá na otázku, jestli je svoboda víc než ochrana života? A jde mu o peníze?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>