Video placeholde

Virolog: Drahé PCR testy nejsou cesta, zavření škol je velká chyba. Nakažená zvířata jsou malér, hrozí zlé mutace

Nechali jsme se zahltit PCR testy na koronavirus, říká virolog a biochemik Libor Grubhoffer z Biologického centra Akademie věd. Jsou drahé a náročné, antigenní testy jsou teď podle něj lepší cesta a naděje, že se nám podaří dostat pandemii pod kontrolu a „normálně“ žít. Grubhoffer taky ostře kritizuje vládu a její kroky v posledních měsících.

Zavřít školy je velká chyba, tvrdí Grubhoffer. Podle něj se jejich nebezpečnost pro epidemiologickou situaci neprokázala a co nejdřív by se mělo mluvit o jejich znovuotevření. Teď jsme ale na ještě strmější křivce, než byla Itálie na jaře. Jde o fatální podcenění situace ze strany vlády, říká virolog.

Teď je podle Grubhoffera úplně nejdůležitější věnovat se serologické diagnostice. Testování, věnování se protilátkám. PCR testy nejsou řešení, naopak maximální rozšíření antigenních testů cestou je. Na jaře se zanedbala, přitom už tehdy kvalitní testy z Tchaj-wanu byly k dispozici.

Neskutečně mě štvalo, že jsme velmi brzy začali řešit, kam pojedeme na dovolenou, odvádělo to naši pozornost, říká Grubhoffer. Babišova strategie „Čau lidi“ byla kontraproduktivní. Vláda ve svém přístupu nesnese slitování. Zároveň jsme zanedbali a podcenili důležitost epidemiologů. Podle Grubhoffera experty a odborníky obecně současná situace zaskočila a reakce nebyla dobrá. Česku chybí velká, razantní osobnost, kterou by národ poslouchal. Češi totiž potřebují tvrdší ruku, dodržování pravidel nám není vlastní.

Babiš je neschopný vést národ, teď to potvrdil, míní Grubhoffer. Neposlouchal experty, ale sám sebe. Vláda se z jara nepoučila a opatření přišla pozdě. Grubhoffer mluví o velkém selhání, které se projevuje taky v ochraně seniorů a ohrožených skupin lidí. Rozeslání pěti roušek a respirátoru bylo v tomto kontextu trapné.

Koronavirus díky své schopnosti opravovat se mutuje poměrně málo, máme štěstí, říká Grubhoffer. Nestává se tak nebezpečnějším, ale ani slabším. Pro to nejsou žádné důkazy. V rozhovoru popisuje, jak funguje jeho Achillova pata a jak může případně mutovat a měnit se. Zdůrazňuje, že se ale i kvůli přenosu na zvířata můžeme dožít ledasčeho.

V čem je podobný český přístup k zemědělství a k boji s epidemií? Jak se mění koronavirus a jakou roli hraje přenos na zvířata? Co zanedbala česká vláda? A proč je tak důležité mít dobré, rázné epidemiology?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>