Video placeholde

Smejkal: Nakažených je až 600 tisíc, všech opatření se zbavíme v březnu, experti by neměli mluvit ke všemu

Demonstranti ohrožují zdraví dalších lidí, je to jako sednout si opilý za volant, nemělo by to být povolené, říká hlavní epidemiolog z IKEM Petr Smejkal. Současná opatření, která v Česku platí, jsou podle něj dostatečná, pokud je budou lidé dodržovat. Přiznává, že se sám v minulosti mýlil a druhou vlnu podcenil. Odborníky, jako je jeho kolega profesor Pirk, lidé postavili do pozic nezpochybnitelných autorit a mluví ke všemu, mimo svoji specializaci by se ale vyjadřovat neměli, čímž je myšlena i epidemie koronaviru.

Podle Smejkala by měl být Roman Prymula dál v nejužším týmu řídícím boj s epidemií koronaviru. Je to možná i lepší, bude se totiž moct soustředit na věci, kterým rozumí. Smejkal tvrdí, že je vlastně jedno, kdo je ministr. Je to úředník. Jde o to, kdo mu radí a jaký expertní tým má. Zmiňuje svou představu, ve které by mohl hrát větší roli třeba Státní zdravotní ústav, který by ministrům radil v odborných věcech.

Jaký je výhled na další měsíce? Podle Smejkala by mohla být nejtvrdší opatření uvolněna na konci listopadu, další pak okolo Vánoc. V březnu bychom se mohli dostat do situace, kdy už bude šíření epidemie znovu zvládat testování a trasování, díky čemuž by mohlo dojít k ještě většímu rozvolnění. Smejkal ale zdůrazňuje, že nesmíme zopakovat chyby z léta a podzimu.

V Česku teď reálně může být 600 tisíc lidí, kteří už se covidem nakazili. Podle Smejkala teoreticky můžeme směřovat ke stádní imunitě, ale pomalu a kontrolovaně, tedy relativně dlouho. Přísnější opatření se zavádějí proto, aby Češi dodržovali aspoň něco, snažíme se to prý trochu ošvejkovat. Ten nejtvrdší lockdown je pořád ve hře, podle Smejkala ale právě teď nutný není.

Je to česká věc, každý je strašně chytrý a nedržíme se své odbornosti, říká Smejkal. To, jak nekriticky lidé vnímají některé experty, je do značné míry generační věc, postavili jsme si je na piedestal a mluví ke všemu. Dodává, že sám se mimo svou specializaci nevyjadřuje.

Jak budou vypadat další týdny a měsíce v Česku? Za jakých okolností se můžou lidé znovu nakazit? Jak se dostat ke stádní imunitě? Je na místě mít důvěru v očkování? Proč by někteří respektovaní experti neměli k epidemii mluvit?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>