Video placeholde

Hřib: Babiš obětoval zdraví lidí kvůli kampani, Prymula porušuje vlastní opatření, může zaplatit až 20 tisíc

Není možné, aby ministr Prymula frapantním způsobem porušoval opatření, která sám navrhl, říká pražský primátor Zdeněk Hřib /Piráti/. V Česku je krize důvěry a situace kolem (ne)rezignace ministra by měla být vyřešená co nejdřív. Chování Prymuly podle Hřiba likviduje to, aby lidé opatření dodržovali a neobcházeli je. Demonstrace, které se mají konat 28. října, zakázat nemůže, ale pořadatelé by je podle něj měli zrušit

Magistrát povede kvůli středeční schůzce ministra Prymuly s šéfem poslanců ANO Faltýnkem správní řízení. Oběma mužům podle Hřiba hrozí pokuta 20 tisíc, provozovatel restaurace, kde se sešli, by mohl zaplatit až dva miliony. Policie za říjen řešila v Praze přes 5800 porušení opatření vlády, většina z toho bylo nošení roušek v MHD. Většinu řešila domluvou, ale rozdala i stovky pokut.

Jde podle Hřiba o důsledek chování premiéra Babiše, který trávil dovolenou v zahraničí a místo aby šel do karantény, fotil krajskou kampaň. Hřib tvrdí, že Babiš obětoval zdraví lidí pro svou kampaň. Lůžka v nemocnicích podle něj můžou reálně dojít a Praha se připravuje na všechno.

Demonstrace plánované na 28. října Praha zakazovat nemůže. Krizový štáb nicméně vyzval jejich pořadatele, aby je přesunuli nebo zrušili. Úředníci jsou pak připraveni je ukončit, pokud se na nich budou porušovat vládní opatření. Pak by případně přišla znovu na řadu policie.

Hřib odmítá, že by jeho úterní nástup do nemocnice, kde bude pomáhat, jakkoliv ohrozil vykonávání funkce primátora. Uspořádá si čas tak, aby vše stihl. V nemocnici bude prý obyvatelům sloužit líp, než kdyby se účastnil různých akcí. Jde mu o to, motivovat lidi, aby se taky zapojili a brali celou věc vážně, nejde o kampaň.

Nebude pro Prahu problém, že po nějakou dobu každé odpoledne bude její primátor dobrovolníkem v nemocnici? Skutečně může mít chování ministra Prymuly tak špatný vliv na dodržování opatření lidmi? Co může Praha udělat s plánovanými demonstracemi? A kdy začal Zdeněk Hřib číst práci profesora Flegra?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>