Video placeholde

Šimeček z Covid19CZ: Profesor Dušek buď lhal, nebo tomu nerozumí, hygiena nebrala covid vážně a teď je pozdě

Systém pro trasování je v podstatě připravený, ale teď už je pozdě, říká Petr Šimeček, zakladatel IT firmy Keboola a člen sdružení Covid19CZ. Na nutnost posílení trasovacích kapacit upozorňoval už v březnu a v rozhovoru detailně popisuje, co všechno nefungovalo a proč. Zároveň říká, že velkou část viny za současný stav epidemie nese profesor Dušek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Dušek podle Šimečka maloval epidemii koronaviru růžově. Politikům buď lhal, nebo je neschopný a na svém místě nemá co dělat. Z dat bylo zřejmé, že tu je problém. Data jsou přitom klíčová a některá zásadní pro fungování systému stále nejsou veřejně dostupná. Dispečeři záchranek například podle Šimečka někdy musí i tři hodin telefonovat, než dokážou umístit pacienta do nemocnice.

Šimeček upozorňoval na problém s kapacitami nemocnic ministra Vojtěcha, který ale byl podle všeho o situaci špatně informován. Až po zveřejnění nemocničních dat, tedy například obsazenosti covidových i necovidových lůžek, projektem Hlídač státu přiznal předseda České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny profesor Černý, že problém existuje. Šimeček vypráví příběh jednoho z koordinátorů v pražské nemocnici Na Homolce, který ani nevěděl, že koordinátorem je.

I v klíčovém bodě Chytré karantény, tedy trasování, je přitom hlavní problém jinde, než se může zdát. Šimeček tvrdí, že některé kraje do dnes systém bojkotují a z dat je patrné, že třeba v Plzeňském kraji neudělali ani jeden hovor. Chyba je taky na straně hlavní hygieničky Rážové. Hygienici podle Šimečka prostě dlouhou dobu problém nebrali dost vážně. Teď je třeba poslouchat akademickou sféru, ne fanatiky a ÚZIS.

Jak je možné, že dodnes nejsou veřejná data o obsazenosti nemocnic? Jakou část viny nesou politici a jakou experti, kterými se obklopili? Co je teď potřeba udělat a jaká data je třeba sledovat? A bude stačit zavřít dřív bary a nosit roušky?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>