Video placeholde

Svoboda: Prymula teď musí bojovat za pravdu. Babiš a Vojtěch odmítli vylepšení hygieny, proto nestíhá

Premiér nemá právo podléhat náladám a tlakům, jeho povinností je chránit zemi, říká docent Bohuslav Svoboda /ODS/, lékař a místopředseda sněmovního zdravotnického výboru. Zpřísnění vládních opatření je teď podle něj na místě, ale jen proto, že vláda nechala epidemii rozjet.

Roman Prymula může být dobrý ministr zdravotnictví, musí ale bojovat za pravdu a nesmí u něj vyhrát žádné jiné zájmy a vlivy, říká Svoboda. Bude se muset postavit premiéru Babišovi a prosadit svůj názor. Adam Vojtěch byl hezký a milý, ale tohle se mu nedařilo, míní Svoboda. Tvrdá opatření, která plánuje, musí lidem vysvětlit a podložit daty.

Teď jsme na cestě do stavu, kdy by mohlo zdravotnictví kolabovat. Nikdo ale podle Svobody neví, jak se bude virus chovat a jak opravdu zaberou opatření vlády. Nákaza šířící se mezi lékaři je ale velké nebezpečí. Svoboda tvrdí, že pokud je nedokážeme ochránit, skončí všechno. Navíc podle něj chybí klíčová data o šíření viru. Hygiena nestíhá proto, že premiér Babiš a ministr Vojtěch odmítli vylepšení systému jejího fungování.

Základní školy, zejména první stupeň, musí podle Svobody zůstat otevřené. Tedy pokud už nepůjde opravdu o všechno. I proto je ale třeba ochránit taky učitele. Svoboda zmiňuje, že vláda měla mít pro tohle všechno plán, který tu ale stále není. Reaguje zpětně, pak to ale nejde jinak než tvrdě.

Jak epidemie koronaviru dopadá na nemocnice a praxi lékařů? V čem je podle Bohuslava Svobody tak důležitý u ministra Prymuly boj za pravdu? Jde zhoršování epidemie ještě zabránit? A proč je tak důležité, aby se nezavřely školy?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>