Video placeholde

Levinský: Babiš absolutně selhal, může to tu dopadnout opravdu špatně, 10 tisíc nakažených denně je reálných

O průběhu epidemie teď víme méně než na jaře, říká matematik z Centra pro modelování biologických a společenských procesů René Levinský. Nemůžu prakticky nic předpovídat, protože netušíme, kolik nakažených opravdu je a jak se epidemie chová. Pokud ale nezměníme chování, může to tu dopadnout opravdu špatně.

Je to absolutní selhání, premiér by měl nést zodpovědnost, tvrdí Levinský a upozorňuje, že o nutnosti navýšení testovacích a trasovacích kapacit byl Babiš informován opakovaně už před prázdninami. Selhává vládnutí pomocí PR a marketingových průzkumů. Lidem ale třeba pravidla pro roušky ve školách nikdo pořádně nevysvětlil, což je podle Levinského dlouhodobý a zásadní problém.

Teď má podle Levinského smysl zavřít třeba školní jídelny, ale opět by to muselo být dobře vysvětleno. Zavřít celé školy by bylo špatně. Levinský doufá, že nebude muset dojít k úplné karanténě a lock-downu, i když jsme na stejné trase jako Izrael. Vláda umí zasahovat kladivem, tzv. tanec, tedy selektivní zavádění fungujících opatření, jí ale moc nejde.

Scénář, kdy bude 10 tisíc nakažených denně, který představil šéf ÚZIS Dušek, je podle Levinského reálný. Virus ale nezeslábl, pro to nejsou žádné důkazy. Jen prochází relativně silnější populací, což se může změnit. Levinský upozorňuje, že dřív něz nemocniční lůžka nám budou docházet doktoři a sestry. To je to opravdové „úzké hrdlo“.

Proč teď nedokážeme říct, jak se bude epidemie v dalších týdnech vyvíjet? V čem selhal stát a jakou roli hraje premiér Babiš? Jaká opatření mají smysl? A proč je to nakonec znovu na nás?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>