Video placeholde

Lékař Šmucler: Covid zvládáme famózně, roušky epidemii jen prodlouží a zhorší, lidi zemřou stejně

Prezident České stomatologické komory, lékař a člen vědecké rady Ministerstva zdravotnictví Roman Šmucler říká, že Češi teď potřebují hlavně uklidnit. Zvládli bychom i cestu promoření, ale je potřeba s lidmi mluvit na rovinu a říct jim, co je čeká. Vládě teď přitom jde víc o PR a třeba rozhodnutí o plošném nošení roušek je čistě politické.

Podle Šmuclera poslední opatření vlády, včetně povinného nošení roušek ve vnitřních prostorách budov, nic nevyřeší. Epidemii odloží a její průběh de facto zhorší, protože se přesune do měsíců s horším počasím. Vládě chybí data, podle kterých by se teď měla rozhodovat, třeba promořenost populace.

Rozeslání respirátorů seniorům, respektive ohroženým skupinám obyvatel, je podle Šmuclera dobrý nápad a správná cesta dopředu. Průběh epidemie jinak zvládáme stále famózně. Je ale třeba mít plán, co bude stát dělat, až zkolabují hygienické stanice pod náporem nakažených. Jednou z cest je podle Šmuclera plán praktických lékařů, kteří by lidi s chřipkovými symptomy nechávali automaticky na několik dní doma.

Musíme si vybrat, jakou cestou půjdeme, ale hlavně je to třeba lidem napřímo říct, pak to zvládnou, míní Šmucler. V reakci na argument, že po té cestě můžou zemřít lidé, říká, že by zemřeli stejně. Odmítá argumenty některých vědců, že covid může mít trvalé následky, i kritiku na svou hlavu, že epidemii koronaviru příliš zlehčuje.

Jak by se měla vláda ke zhoršující se epidemii postavit? Jak o ní mluvit a jak vnímat čísla nakažených? Skutečně zvládá Česko covid-19 famózně? A proč teď nejsou plošné roušky dobrý nápad?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>