Video placeholde

Pošta: Signal Festival bude, udělali jsme vše pro bezpečí lidí, radil jsem se s Maďarem. Z vedení do tří let odejdu

Signal Festival se uskuteční a jeho ředitel Martin Pošta tvrdí, že pořadatelé udělali maximum pro bezpečnost lidí i pro to, aby nebyl kvůli případnému zhoršování situace zrušen. Lidé uvidí digitální a vizuální umění hlavně od českých tvůrců, třeba ve Veletržním paláci je ale čeká unikátní projekce.

Měl jsem dva propady, jeden teď kvůli posledním opatřením vlády, bylo to i psychicky náročné, říká o přípravách festivalu v době koronaviru Pošta. Signal přišel o sponzory a vedle epidemické situace musel řešit i finanční problémy. Pokud se ale vše podaří, čeká lidi v Praze minimálně 15 uměleckých instalací, možná i víc.

Pošta v rozhovoru popisuje, jak museli festival přizpůsobit složité době a co vše připravují nového. Třeba na Staroměstském náměstí budou velká plátna s projekcemi ukazujícími proměnu některých míst v souvislosti s klimatickou změnou. Festival se věnuje environmentální otázce, ale Pošta tvrdí, že chce spíš ukazovat možná řešení než kázat. To už prý lidi unavuje a někdy je to i kontraproduktivní.

Podle Pošty některé lidi, zejména intelektuály, doteď nepřesvědčili, že to, co dělají, je skutečně umění. Už se o to ale ani nesnaží. Festival poprvé uspořádal před 10 lety kvůli tomu, že prostě chtěl vidět oblíbené umělce a nezvládl by je všechny po světě objet. Teď ohlašuje, že do tří let v jeho čele skončí a bude se věnovat dalším projektům.

Co má Martin Pošta v plánu? Jak bude vypadat letošní Signal Festival? Jak změní koronavirus kulturu v Česku? A kde způsobuje největší problémy?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>