Video placeholde

Profesor Žaloudík: Roušky škodí, nebojím se covidu, ale kroků vlády. V zarouškované společnosti žít nechci

Covidu se nebojím, ale bojím se vládních opatření, říká senátor a onkolog Jan Žaloudík /nestr. za ČSSD/. Celá věc se podle něj posunula z roviny medicínské a stalo se z ní politikum. Vadí mu, že na ministerstvu zdravotnictví rozhodují jednotlivci o zásadních změnách ve společnosti, které by měl projednat parlament a za něž by se měl jasně postavit premiér a prezident. Pokud by se tak ale stalo, Žaloudík by z Česka možná odešel.

Profesor Žaloudík nevěří v účinnost roušek. Tvrdí, že pokud bude muset, nosit je bude, ale jen s obrovským sebezapřením. Vláda podle něj opatření nemá dostatečně podložená a celoplošné zavedení roušek jako prevence od prvního září je nesmysl. S nadsázkou říká, že bychom se klidně mohli přejmenovat na Českou rouškovací republiku. Z roušky se stalo tak trochu náboženství a jde spíš o to, aby to vypadalo, že vláda něco dělá, a že nic lepšího prostě nemá.

Hrozí, že pokud teď na roušky přistoupíme, nesundáme je až do smrti, říká senátor. V Česku se podle něj hraje o změnu chování společnosti a posun do nesvobody, mluví o podobnostech s některými minulými režimy. Varuje, že různé „komise“ by mohly o omezení života lidí rozhodovat i příště, ale už by nemuselo jít o zdraví. Argumentaci vlády, ale i některých mezinárodních institucí pro nošení ho nepřesvědčuje, naopak říká, že roušky můžou být nebezpečné.

Nikdo není rouškolog, mezi lékaři panují různé názory, většina mlčí, říká Žaloudík v reakci na to, že sám je onkolog. Měli bychom se podle něj bavit o dalších virech a nemocích, covid není tak nebezpečný. Sám se ho nebojí a necítí se být ohroženou skupinou. Dodává, že roušky brání setkání s virem a adaptaci lidí na něj, ke které musí dojít.

Proč podle Jana Žaloudíka není covid tak nebezpečný? Jaké dopady může mít nošení roušek na českou společnost? Jak se k věci staví Vědecká rada Ministerstva zdravotnictví, které je členem? A skutečně plánuje v krajním případě emigrovat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>