Video placeholde

Imunolog Hořejší: Lidem bych nařídil dál nosit roušky, vláda by měla být tvrdší, uvolňování je příliš rychlé

Imunolog Václav Hořejší varuje před příliš rychlým rozvolňováním opatření a nedostatečným testováním. Současný vývoj ho znepokojuje, ale doufá, že vláda ví, co dělá. Chválí ji, její kroky byly na místě, a kdyby nepřišly, zemřelo by daleko víc lidí. O viru pořád nevíme dost, hlavně co se získávání imunity týče.

Vláda by měla být tvrdší, říká Hořejší. Na místě je podle něj uzavření nakažených oblastí a přísnější omezení v nich, zákaz vycházení a omezení provozu restaurací. Právě to je podle něj největší nebezpečí a to, že jsou teď povolené masové akce a počet nakažených znovu roste, ho velmi znepokojuje. Druhá vlna je tak pravděpodobná.

Hořejší by lidem nařídil dál nosit roušky, hlavně tam, kde přijdou do blízkého kontaktu s dalšími. Je to podle něj zásadní prevence, ale taky symbol. Vláda se nechala k rychlejšímu obnovení ekonomiky zlobbovat, ale imunolog to chápe. Šokují ho přitom názory některých lékařských kapacit, podle kterých byla opatření přehnaná a víc lidí zemře kvůli omezení prevence. Hořejší to odmítá a kolegy nechápe, může za tím být i politika.

Pandemie koronaviru dost možná nezačala v Číně a šíří se daleko déle, než si myslíme, míní Hořejší. Naznačují to dosavadní poznatky, které zmiňuje. Nevíme podle něj, jak funguje imunitní reakce systému a jestli je možné nakazit se opakovaně či jestli nás i nízká imunita skutečně chrání. Varuje ale před příští pandemií, která by mohla být daleko nebezpečnější.

Jak by mohla vypadat příští, skutečně smrtící pandemie? Jak se na ni připravit? Proč je na místě vládu chválit? V čem je nebezpečné nedostatečné testování a rychlé uvolňování některých vládních opatření? Riskujeme teď příliš? A jak si Václav Hořejší vysvětluje názory některých lékařů, kteří koronavirus zlehčují?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>