Video placeholde

Kroupa: Babiš a Zeman se chovají nehorázně, stydím se za ně. Komunisti jsou vrahové a zloději, je to doložené

Ředitel Post Bellum a spolutvůrce archivu Paměť národa Mikuláš Kroupa varuje před rostoucí silou komunistů. Je podle něj třeba připomínat třeba vraždu Milady Horákové, aby se na zločiny z minulého režimu nezapomnělo. KSČM je přitom de facto stejná jako KSČ a hlásí se ke zrůdné ideologii a teď vydírá premiéra Babiše, který potřebuje její hlasy.

Stydím se za premiéra Babiše a prezidenta Zemana, táhnou naši zemi na východ, říká Kroupa. Je podle něj reálné, že Babiš bude usilovat o vyvedení Česka z Evropské unie. Nepřímo se přitom podílí na snahách znesvobodnit lidi. Tím, že se opírá o KSČM. Podle Kroupy je nemorální vzdalovat Česko od západních hodnot.

Kroupa upozorňuje na hrozící směřování Česka k totalitě. Naše svobody jsou ohrožené a vidíme to třeba na mediálním prostoru. Je znechucující, když vidíme, jak se snaží politická moc urvat prostor v mediálních radách. Babiš je podle něj v úzkých a začíná se chovat jako autoritář. Znovu upozorňuje na jeho komunistickou minulost, kterou prý není premiér schopný stále reflektovat.

Za kritiku antikomunismu se podle Kroupy schovává snaha části nové levice revidovat pojem socialismus. Jde ale minimálně rétoricky o revoluční socialismus, který je cestou ke komunismu. Zároveň prý sílí relativizace nedávné minulosti Česka, projevilo se to třeba i v tom, že vedení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy odmítla vyvěsit nápis, že Milada Horáková byla zavražděna komunisty.

Neohrála se už karta antikomunismu? Je KSČM umírající strana, nebo je na místě brát ji stále vážně? Proč lidem nevadí, že se o ni opírá vláda Andreje Babiše? A v čem je příběh Milady Horákové dnes aktuální?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>