Video placeholde

Wagenknecht: Babiš a Dostálová jsou lháři, soudy nesoudí, podávám další žalobu. Je tu nejvyšší forma korupce

Senátor Lukáš Wagenknecht /nestr. za Piráty/ podal druhou žalobu na evropské instituce kvůli premiéru Babišovi. Vadí mu, že s ním Evropská komise vyjednává o rozpočtu EU. Chce, aby o střetu zájmů rozhodl soud, ty české se k tomu přitom podle něj nemají.

Evropská komise se chová prokorupčně, asi mají proti Babišovi důkazy a nechtějí mi je dát, říká Wagenknecht. Po šéfce komise Von Der Leyenové požaduje zápisy z jednání s českým premiérem, ale nedaří se mu je získat. Dřív to přitom problém nebyl. Podle senátora komise porušuje svoje vlastní předpisy, když s Babišem jedná. Nahradit by ho mohl třeba prezident Zeman. Ve hře je přitom potenciálně hodně peněz.

Wagenknecht v rozhovoru opakovaně tvrdí, že premiér Babiš a ministryně pro místní rozvoj Dostálová lžou. Instituce Evropské unie podle něj mají právo zajímat se o dění v Česku a mluvit do rozdělování dotací. To, že Babiš ovládá Agrofert, je podle něj dokázané a audit Evropské komise už je finální, i když vláda tvrdí opak. Prokázaný je taky střet zájmů, Wagenknecht zmiňuje rozhodnutí Ústavního soudu a pozastavuje se nad tím, že další soudy věc řešit nechtějí.

Senátor odmítá, že by celá věc byla z jeho strany osobní a že by se chtěl zviditelnit. Andrej Babiš o něm říká, že je psychopat, Wageknecht ale tvrdí, že mu jde o meritum věci a stejně by se choval i k jiným politikům. Upozorňuje, že převzetí státu premiérem v Česku se stále zhoršuje, je to teď vidět hlavně v médiích a dělo se to i během koronavirové krize.

Proč je teď potřeba podávat žalobu na Evropskou komisi? Jakou roli hraje v kauze střetu zájmů Andreje Babiše? Ohýbají se kvůli němu pravidla? V čem Babiš a Dostálová lžou? A jak se projevuje zhoršování převzetí státu ze strany premiéra?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>