Video placeholde

Zdechovský: Kvůli Babišovi mým dětem hrozí smrtí, dělá to chytře, vyhrožují nám sociálně slabší hlupáci

Europoslanec Tomáš Zdechovský podal trestní oznámení kvůli pomluvě ze strany Andreje Babiše, který ho označil za vlastizrádce. Policie taky dohledala lidi, kteří jemu a jeho rodině vyhrožovali smrtí. Zdechovský jimi opovrhuje a chce je osobně konfrontovat. Kroky směrem k policii učinil taky Evropský parlament, a to kvůli tomu, že členové jeho delegace, kteří byli na misi v Česku kvůli čerpání dotací, mohli být sledováni.

Slova Andreje Babiše jsou odporná, učinil je ve špatném psychickém stavu a teď by je určitě rád vzal zpět, říká Zdechovský. Kdyby se mu premiér omluvil a apeloval na lidi, aby jeho rodině nevyhrožovali, stáhl by europoslanec trestní oznámení. Výhrůžek mu přišly desetitisíce, hlavně od mužů, většinou frustrovaných a z horších sociálních poměrů. Mluví o hlupácích, kterými opovrhuje a kteří si nezaslouží slitování. Jak dlouho kvůli nim ještě bude pod policejní ochranou, přitom neví.

Zdechovský odmítá, že by za rezolucí Evropského parlamentu, která odsuzuje střet zájmů premiéra, stáli čeští europoslanci. Tvrdí, že jde jen o politickou pozici, která je ale pro Babiše fackou a ten dál bude pro Česko ostudou. Navíc i kvůli slovům o vlastizrádcích prý ztrácí pozici mezi evropskými politiky.

Zdechovský byl členem kontrolní mise Evropského parlamentu, která se v březnu v Česku věnovala rozdělování dotací. Říká, že byla politická a i její závěry jsou politické, podobně jako rezoluce EP. Popisuje podivné okolnosti jejího průběhu, kdy mohli být europoslanci v Česku sledováni, zmiňuje třeba situaci v restauraci, ale děly se prý i další věci, o kterých nemůže mluvit. Evropský parlament už podle něj udělal kroky, aby celou věc řešily české orgány činné v trestním řízení.

Kdo vyhrožoval Tomáši Zdechovskému a jeho rodině a jakou roli v tom hrála slova premiéra? Bál se europoslanec o život? Proč je rezoluce Evropského parlamentu pro premiéra facka a jaké dopady bude reálně mít? A byla mise europoslanců v Česku nezávislá?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>