Video placeholde

Jestli vám záleží na zdraví, připlaťte si za kvalitní jídlo, říká kreativní šéfkuchařka Ambiente Bilíková

Začínala bábovkou v osmi letech, má za sebou stáže v michelinských restauracích a teď je kreativní šéfkuchařkou Ambiente, pod jejíž křídla spadá řada vyhlášených pražských restaurací. Jana Bilíková říká, že pandemie koronaviru změní přístup řady podniků, zlevňování ale nepřijde. Sama má nejradši pražskou Esku a tvrdí, že náročnost a přístup českých zákazníků se mění k lepšímu.

Podle Bilíkové povedou dopady vládních opatření podniky k větší lidovosti a lokálnosti. Budou hledat cestu, jak udělat jídla levnější, ale udržet kvalitu. A to prý jde. Pociťují propad příjmů kvůli chybějícím turistům i strachu místních. Ambiente prý dělá ve svých restauracích opatření nad rámec toho, co požaduje vláda. Hlavní je, aby se lidé cítili bezpečně.

Díky pandemii možná lidé docení služby, které jim restaurace poskytují, míní Bilíková. A přijmou i místy vyšší ceny, které jsou podle ní vyměněné právě za služby a kvalitní suroviny. Češi přistupují k jídlu hodně s nostalgií, třeba díky vzpomínkám na mládí. Bilíková hodně působila v severských zemích, kde lidé chtějí větší kvalitu a někde už jsou jídla pouze 100% bio. To snad jednou přijde i u nás, doufá. Pokud prý lidem záleží na zdraví, připlatí si.

Bilíková ráda experimentuje se surovinami, chutěmi a vůněmi, spojuje je. Inspirovala se třeba na stáži v michelinské restauraci ve Švédsku, kde se vaří bez elektřiny, a v některých restauracích Ambiente se objevil otevřený oheň. Taky prosazuje princip udržitelnosti, což je prý hodně o práci s myšlením lidí, respektive otevíráním jejich mysli.

O kolik zákazníků restaurace kvůli koronaviru přišly a jak se teď budou muset změnit? S čím radila Jana Bilíková společně s dalšími experty vládě? Kam se posouvají Češi, co se náročnosti a přístupu k jídlu týče? A přijdou české restaurace o michelinské hvězdy?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>