Video placeholde

Přírodovědec Hruška: Za sucho nemůže nedostatek deště, příčiny i řešení jsou jinde, vláda i média lidi děsí

Jak sucho změní Česko? Už teď tu máme klima jako v Bulharsku a změna bude pokračovat, tvrdí přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Řešení, která teď nabízí vláda, jsou ale nesmyslná. Je potřeba změnit dotační politiku a odvodňování krajiny. Sucho odnesou hlavně běžní lidé, kteří ho pocítí na svých peněženkách. A taky české lesy.

Za sucho nemůže nedostatek srážek, v minulosti pršelo i méně, říká Hruška. Problém je evapotranspirace, tedy vypařování vody z krajiny. Kvůli klimatické změně se naše krajina rychleji vysušuje a my ji navíc ještě odvodňujeme. Sucho zatím není katastrofické, musíme se s ním naučit žít, apeluje Hruška. A leccos změnit.

Plány vlády na stavbu dalších přehrad nemají smysl, v boji se suchem nepomůžou, míní Hruška. Je třeba zbavit se meliorací a změnit hospodaření s půdou. Situaci komplikují velká pole, která jsou historickým dědictvím, ale může za ně i dotační politika. Chyba není jen na současné vládě, ale v podstatě na všech vládách po pádu komunismu.

Vláda lidi děsí. Suchem, ale třeba taky koronavirem, ten přístup je podobný, říká Hruška. Obětí sucha nebudou zemědělci, ti to asi zvládnou. Odnesou to hlavně občané Česka a lesy. Pro ty bude letošní rok ničivý a podle všeho se bude zhoršovat i kůrovcová kalamita. Ta ale může rychle skončit. A doplnit se může taky srážkový deficit. Jen musíme dělat ty správné kroky.

Může se Česko relativně rychle zbavit nedostatku vody? Co pro to můžeme udělat? Proč je potřeba naučit se se suchem žít? Jaké dopady bude mít na české lesy? Kolik jich nepřežije? A kdy se stane z klimatu skutečně velké politické téma?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>