Video placeholde

Lékař Hroboň: Roušky venku nemají smysl, chytrá karanténa není opravdu chytrá, druhá vlna tak může být ničivá

Hrozba další vlny pandemie je reálná a klíčová bude chytrá karanténa, stát do ní ale musí investovat, říká lékař a spoluautor původního konceptu chytré karantény Pavel Hroboň. V tuhle chvíli totiž funguje jen jakási základní verze, která vlastně moc chytrá není. Hroboň tvrdí, že teď už bychom mohli do restaurací a taky sundat venku roušky.

V rámci chytré karantény se zatím rozšířila kapacita a fungování hygienických stanic, teď ale musí přijít chytrá karanténa 2.0, ve které bude například aplikace e-rouška a další digitální nástroje, míní Hroboň. Vlastně by to mělo fungovat už teď a vláda riskuje, že až přijde další vlna nákazy, bude to mít pro lidi devastující dopady. Milionová investice by se mnohonásobně vyplatila.

V rámci chytré karantény stačí, když se zachytí a izoluje 60 % významných kontaktů a epidemie může být pod kontrolou, tvrdí Hroboň. Jeho skupina připravila modely možného vývoje na základě dat z dalších zemí, ve kterých se inspirujeme, například z Jižní Koreje. Pokud by vše fungovalo a chytrá karanténa byla dost „chytrá“, tedy chytřejší než teď, mohli bychom se vrátit do relativně normálního života.

Roušky venku podle Hroboně smysl nemají, v uzavřených prostorech ale stále jsou a dál budou na místě. Bezpečné jsou i restaurace, pokud tedy budou dodržovat určitá opatření, například dvoumetrové rozestupy mezi stoly. Ďábel je totiž v detailech a ty můžou být pro smysluplnost opatření (nebo jejich uvolnění) klíčové.

Jak moc riskuje stát, když rozvolňuje opatření v rámci boje s pandemií bez důkladně aplikované chytré karantény? Proč je právě ona podle Pavla Hroboně tak důležitá? Co teď o koronaviru víme a dá se předpovídat aspoň na měsíce dopředu? A proč by i teď bylo promořování nebezpečné?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>