Video placeholde

Münich: Prymula o mně říká nesmysly, vláda nám nechce dát data o epidemii, rozvolňování opatření je nebezpečné

Rozvolňování opatření je nebezpečné, vláda nemá analýzy, o koronaviru pořád nevíme prakticky nic, říká ekonom Daniel Münich, který je členem poradního týmu krizového štábu. Na jednání expertů na ministerstvu zdravotnictví se dostal do sporu s náměstkem Romanem Prymulou, který ho z něj vykázal. Münich je kritický k přístupu státu k epidemii.

Celý spor je o data, která jsou podle Münicha klíčová a která stát buď nemá, nebo nechce poskytnout. Navíc nedělá důležité analýzy, například testování. Prymula se proti kritice ostře ohradil, Münich prý dehonestuje a ministerstvo nebude poskytovat data lidem s „byznysovými zájmy“. Münich v rozhovoru tvrdí, že náměstek o něm říká nesmysly a s byznysem má problémy sám.

Od března se nic nezměnilo, říká Münich. Stát není o moc připravenější na další vlnu epidemie, která by mohla přijít. Neinvestovali jsme do testovací kapacity a může se stát, že znovu přijdou plošná opatření. Právě kvůli chybějícím analýzám. Podle Münicha je i proto plošné a rychlé rozvolňování opatření nebezpečné.

Po několika měsících o viru pořád nevíme prakticky nic a na další měsíce nelze nic předpovědět, tvrdí Münich. Pandemie a její vývoj ukázaly limity současné vědy. Odhalily ale taky problémy fungování českého státu. Problém je třeba v tom, že v něm působí řada méně schopných lidí a ti schopnější se nemůžou prosadit. Koronavirus zároveň podle Münicha prohloubí problémy školství, místo aby ho posunul do 21. století.

V čem jsou problémy ekonomické pomoci ze strany státu a proč je problém, že si firmy můžou zvyknout na finanční injekce? V čem je nebezpečí rozvolňování opatření vlády? Ví stát, co dělá a proč? A co se stane, pokud epidemie znovu propukne s větší silou?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>