Video placeholde

Gabal: Doba po koronaviru bude nebezpečná, nebudeme u rozdělování peněz EU, KSČM kolaborují s Ruskem

Vláda zaspala, improvizovala a teď jedná i pod vlivem lobbistů, nevyznamenala se ale ani opozice, míní sociolog, bývalý poslanec a poradce Václava Havla Ivan Gabal. Svět podle něj vstupuje do doby postpandemické, která bude nebezpečná a hodně se změní. Koronavirus přirovnává k zemětřesení.

Žili jsme v naivitě, že se nám nemůže nic stát, říká Ivan Gabal. Pandemie je tak svým způsobem budíčkem, který by měl změnit náš přístup k nebezpečím. Podle Gabala bychom měli začít brát vážně klimatickou změnu, která může mít daleko horší dopady. Mluví ale i o připravenosti na hrozby, včetně pandemie, která by mohla být přikázaná i zákonem.

Andreji Babišovi se to, že nemáme euro, možná vyplatí, jeho kritika společné měny je absolutně nevěrohodná, tvrdí Ivan Gabal. Firmy z koncernu Agrofert totiž působí v eurozóně. Česko je proto podle Gabala znovu mimo připravovaný „Marshallův plán“, podobně jako po druhé světové válce. A znovu je pod velkým tlakem Ruska, které se ale snaží hlavně zakrýt vlastní velké problémy.

Čeští komunisté jsou podle Gabala kolaboranti kvůli své roli ve vztazích s Ruskem. To se snaží svou agresivitou směrem k Česku zakrýt vlastní problémy. Jsou tu ale kroky, které by česká vláda mohla a měla směrem k Moskvě udělat. Gabal kritizuje i roli prezidenta Zemana, který neplní prezidentský slib.

V čem zklamala opozice a jaké chyby dělá vláda? Jak se nově rozděluje globální moc a proč si Ivan Gabal myslí, že Čína z koronavirové krize vyjde oslabená? Co nám pandemie říká o připravenosti lidí na další hrozby? A jak se z ní poučit?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>