Video placeholde

Profesor Zima: Mladí umírají i na chřipku, o mrtvých na koronavirus se mluví příliš, jejich počtům nevěřím

Vláda by měla být v rozvolňování restriktivních opatření ještě odvážnější, míní profesor Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy. Bojí se jejich dopadu na ekonomiku. Chybí mu taky jasná kritéria, podle kterých se vláda rozhodovala a která by mohla třeba vracení života do normálu zpomalit.

I na chřipku umírají mladí lidé, je tu mediální pandemie, tvrdí Zima a kritizuje to, jak média o mrtvých s koronavirem informují, tedy přehnaně a někdy až za hranou etiky. Mělo by se o nich podle Zimy mluvit míň a racionálněji. Tvrdí, že celková čísla jsou tak zkreslená, což vede k většímu strachu ve společnosti. Navíc se prý ukazuje, že třeba z kliky nebo záchodového prkénka se člověk nenakazí. Je přitom nereálné si myslet, že nový koronavirus zmizí. Naopak, bude tu už stále.

Vláda by podle Zimy měla restriktivní opatření související s koronavirem uvolňovat rychleji, mluví o týdenním intervalu. Teď už je zjevné, že část podnikatelů znovu neotevře, a Zima se obává, jaké dopady to bude mít na propouštěné. Vláda podle něj přitom stále mění kritéria, ze kterých v hodnocení postupu epidemie vychází. Mluvilo se o reprodukčním číslu i počtu nakažených, důležitější ale je, kolik lidí skutečně leží s koronavirem v nemocnicích.

Nebezpečný koronavirus: Příznaky a prevence nákazy u seniorů >>>

Rektor Zima nevidí problém v tom, jak Čína o epidemii koronaviru informovala. Nerozporuje čísla nakažených a mrtvých a nevadí mu ani to, že Čína v Česku vykupovala zdravotnické pomůcky. Stát se podle něj měl sám zásobit dostatečně. Spolupráci s Čínou přehodnocovat nebude. Za vztahy s Čínou byla přitom Univerzita Karlova v minulosti kritizována.

Jaká opatření v boji s koronavirem mají teď smysl? Proč je třeba uvolňovat restriktivní opatření ještě rychleji? Je srovnání koronaviru s chřipkou dnes na místě? A píše se o lidech, který na nemoc covid-19 zemřeli, příliš?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>