Video placeholde

Záchranářům zakazují vlastní roušky, vedení je nekompetentní, dostávám děsivé zprávy, říká bývalý záchranář

Stát selhal v tom, jak nekompetentně to teď řídí, zničil trh s ochrannými pomůckami a teď se diví, že nejsou, říká bývalý záchranář Vít Samek. Dostávají se k němu děsivé informace z krajských záchranek. Nedostatek roušek a respirátorů zdravotníky ohrožuje. Může za to přitom špatné vedení. Samek zároveň chválí pražskou záchranku, kterou dříve kritizoval.

Záchranáři nemají důvod lhát, že nemají pomůcky, říká Samek. Kritika ze strany středočeské hejtmanky Jermanové na jejich adresu je podle něj neuvěřitelná. Právě tam přitom musí třeba záchranky čistit vlastními prostředky, což je prostě málo. V jiném kraji zase záchranářům zakazují používat vlastní bavlněné roušky, protože to je prý neprofesionální. Těch jednorázových je ale stále velký nedostatek.

Vedení je naprosto nekompetentní, ministr zdravotnictví Vojtěch a jeho úředníci tomu nerozumí vůbec, popisuje důvody současného stavu Samek. Je podle něj těžké do té problematiky proniknout, a proto by to měli vést ti správní lidé. Špatná je taky distribuce roušek a respirátorů. Úředníci mají FFP3 filtry, zdravotníci v první linii jednoduché roušky.

Nechat zdravotníka, který byl v kontaktu s nakaženým pacientem, pracovat, není dobré řešení, říká Samek. Bylo by lepší je izolovat mimo domov a přednostně je testovat, aby byla karanténa co nejkratší a vrátili se zpátky do práce. Dodává, že reálně je nakažených daleko víc, než kolik udávají oficiální čísla, mluví až o desetinásobku.

Kolik výjezdů záchranky je zbytečných? Jak se s nimi Vít Samek vyrovnával? Proč záchranářům stále chybí pomůcky a jak můžou fungovat bez nich? A co se stane, když jich onemocní výrazně víc?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>

Krajské volby 2020 v Karlovarském kraji >>>