Video placeholde

Profesor Válek: Babiš neříká pravdu, stát nemá žádný plán, koronavir není pod kontrolou a bude se to zhoršovat

Potřebujeme pravdivé, i když nepříjemné informace, premiéru Babišovi už nevěřím nic, říká přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny brněnské fakultní nemocnice a člen sněmovního zdravotního výboru Vlastimil Válek /TOP 09/. Vláda podle něj nemá žádný plán a neví, co od opatření proti šíření koronaviru chce a jak bude posuzovat, jestli jsou úspěšná. Situace se přitom bude zhoršovat a podle Válka zákazy můžou platit do května i déle.

Během jednoho dne mám tři různé informace od premiéra, které nemocnice budou koronavirové, člověk pak ztrácí důvěru, říká Válek. Babiš by podle něj měl mluvit pravdu a nedávat plané naděje. Dokáže pochopit, že nejsou roušky a respirátory, ale lidem se nesmí lhát. Premiér nemůže být krizový manažer a nemůže řešit všechno. Válek dodává, že pokud takto Babiš řídil i své firmy, tak se diví, že nezkrachovaly.

Válek odmítá, že by kritika opozice byla přehnaná a nekonstruktivní. S většinou vlády má dobré zkušenosti, vyzdvihuje hlavně krizovou spolupráci s ministry Plagou, Petříčkem a Hamáčkem. Tomu na rozdíl od premiéra věří. Chce slyšet, jaký má vláda plán, do teď žádný nebyl. Je třeba slyšet, za jakých podmínek bude třeba karanténa úspěšná a kdy by mohla být odvolána.

Nevím, co bylo cílem všech opatření vlády, nikdo s námi o tom nemluvil, říká Válek. Chce slyšet, co se stane, když se zvýší počet nemocných o tisíce. Přístup státu se mění a zdá se, že opatření nezabrala. Situace se přitom bude zhoršovat a hrozí, že půjdeme italskou cestou. Válek v rozhovoru pojmenovává, kde udělal stát chybu a reagoval třeba o dva dny pozdě a jaké dopady a důvody má nedostatek respirátorů a roušek.

Skutečně se pandemie koronaviru šíří nekontrolovaně? Jaké to má důvody a kam to může vést? Jak je možné, že stát nemá plán na boj s nemocí covid-19? Proč Vlastimil Válek nevěří premiéru Babišovi? Co by se mělo teď změnit? A jak dlouho ještě budeme v karanténě?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>