Video placeholde

Ekonomka: Vláda se bude na koronavir vymlouvat, měla by lidem hned pomoct, přijdou další vlny nemoci

Recesi si můžeme způsobit sami. Černá labuť je tu, ale ještě nevíme, jak velká bude, říká o dopadech koronaviru hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Vedle samotného šíření nemoci bude klíčové, jak zareagují vlády. Ta česká by měla hned pomoct rodinám i firmám, na místě je třeba odložení platby daní a sociálního a zdravotního pojištění.

Už na začátku roku jsme varovali, že rozpočet skončí hůř, než vláda plánuje, teď se ale bude vymlouvat na koronavirus, říká Horská. Hrozí podle ní propad i o desítky miliard korun. Vláda by přitom měla zároveň lidem pomoct a investovat, na místě je něco jako koronavirový „Marshallův plán“.

V souvislosti s epidemií je podle Horské taky třeba přehodnotit, kde a za kolik vyrábíme. Bylo by dobré přesunout výrobu některých věcí ze zahraničí, zejména z Číny, na lokální úroveň. Prostě méně dovážet, mluví o deglobalizaci. To může vést ke zdražení, ale my bychom taky možná měli změnit přístup ke spotřebě.

Horská zároveň hovoří o nutnosti změny daní. Je tu podle ní velký prostor pro ekologické, „zelené“ daně, třeba za paliva. Zároveň by bylo na místě snížit zdanění práce, třeba prostřednictvím odvodů na sociální pojištění, a naopak zvýšit spotřební daně, třeba za tabák a alkohol. Horská taky říká, že rovná daň z příjmu se přežila a mohla by ji nahradit nějaká forma progresivní daně. Obecně by epidemie koronaviru měla být impulzem ke strukturálním změnám, ale i ke změnám v našem chování.

Jaké dopady bude mít koronavirus na českou ekonomiku? Použije ho vláda jako výmluvu pro propad rozpočtu a neuskutečnění reforem? Jak by se podle Heleny Horské měly změnit v Česku daně? A proč je potřeba přesunovat výrobu co nejblíž Česku, i za cenu vyšších cen?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>