Video placeholde

Generál Šedivý: Do Evropy chtějí miliony lidí, musíme je v jejich zemích udržet a někde použít i násilí a zbraně

Turecko Evropu vydírá, používá nástroje hybridní války, říká o posledních krocích prezidenta Erdogana generál v záloze Jiří Šedivý. Okolo Evropy je řada konfliktních oblastí, ze kterých hrozí příchod migrantů, jde o miliony lidí. Situace se může brzy výrazně zhoršit v Aghanistanu, radikalizovat by se ale mohli taky pravičáci a migranti, kteří už v Evropě jsou.

OSN totálně selhává, říká generál Šedivý. V řadě míst by mělo hrát klíčovou roli, to se ale neděje. Zmiňuje třeba Sýrii nebo Libyi. Problémem ale není jen pozice Ruska v rámci OSN, organizace potřebuje hlubší změny. Podobně bezradné je teď i NATO, které de facto přihlíží agresivním krokům Turecka a nic s tím nedělá.

Turecko je podle generála Šedivého stále větší problém. Hrozí vyostření konfliktu v Sýrii, což by mohlo vést k otevřenému střetu s Ruskem, které syrskou vládu podporuje. Turecko zároveň používá nástroje hybridní války, i směrem k Evropě. Podobně jako to dělá Rusko. Podle Šedivého je to nebezpečný příklad.

Šedivý varuje, že kvůli ohlášenému stahování Spojených států z Afghanistanu se může situace výrazně radikalizovat i tam. Zmiňuje Taliban, ale i teroristické buňky, které tam operují. Evropa se musí připravit na to, že bude muset znovu řešit velký migrační tlak. Šedivý ale říká, že jsme se poučili. Zároveň ale dodává, že možná bude potřeba v některých místech zasáhnout silou.

Hrozí Evropě nová migrační krize? Kde v Evropě hrozí radikalizace a co s tím můžeme dělat? Je správné, když pobřežní stráž Řecka střílí kolem člunů s migranty? Jak vypadají nástroje hybridní války, které Turecko používá? A kde by bylo dobře zasáhnout silou?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>