Video placeholde
Jan Pirk v pořadu Prostor X
Jan Pirk v pořadu Prostor X
Jan Pirk v pořadu Prostor X
Jan Pirk v pořadu Prostor X
4
Fotogalerie

Pirk: Koronavirus politici zneužili, měli bychom se nakazit všichni. Vadí mi, kdo vládne, chci vstup do KSČ odčinit

Nejlepší by bylo, kdybychom ten nový koronavir prodělali všichni rychle a získali imunitu, říká kardiochirurg Jan Pirk. Reakce politiků je podle něj populismus a těžení politických bodů. Vadí mu, kdo tu teď vládne, a to i v souvislosti s minulostí politiků. Sám svůj vstup do KSČ vysvětluje jako velmi těžké rozhodnutí a morální kaňku, kterou se snaží odpracovat. V rozhovoru otevřeně popisuje svou cestu od touhy být námořním důstojníkem až po krátké přiblížení k politice.

V Číně je populace přemnožená a každý druh, když se přemnoží, tak něco bouchne, říká Jan Pirk o koronaviru a jeho rozsahu v Číně. Sám se ho nebojí a reakci lidí i politiků bere jako přehnanou. Nemluví se podle něj o jiných nemocech, na které umírá daleko víc lidí. Tohle je prý prostě chřipka.

Jan Pirk studoval na vysoké škole během pražského jara a události srpna 1968 ho zasáhly. Líčí, jak se snažil „přesvědčovat“ sovětské vojáky o americké pomoci Rusku, pak taky vážně zvažoval emigraci. Ale chtěl tu žít a pracovat. Vstoupil pod výhružkou do Socialistického svazu mládeže a později taky do KSČ. Popisuje své velmi těžké rozhodování. Bere to jako své morální selhání, kvůli kterému se třeba nechtěl zapojit do politiky.

Jestliže si tahle společnost takové lidi vybírá, tak jí to asi vyhovuje, říká Jan Pirk o předních politicích s komunistickou minulostí. Vadí mu, kdo tu vládne, ale je demokrat. Je ale podle něj potřeba si uvědomit, že politik chce hlavně být znovuzvolen. Sám se do politiky zapojil, když působil v týmu prezidentského kandidáta Jana Fischera. Tehdy pochopil, že politika má svá pravidla a zákony a že v ní nemá co dělat.

Proč si Jan Pirk myslí, že smrt je začátek něčeho jiného? Proč mu záleží na péči o duši pacienta? Jak se dívá na problémy českého zdravotnictví? Proč odcházejí doktoři a nejsou sestry? A jak zpětně hodnotí svá těžká rozhodnutí ve střetu s komunistickou mocí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>