Stávka učitelů 2019

Stávka učitelů 2019 Zdroj: Ilustrační foto: profimedia

Předseda školských odborů František Dobšík a jejich místopředsedkyně Markéta Seidlová (4. 11. 2019)
Šéf školských odborů František Dobšík a podrobnosti ke stávce učitelů (4. 11. 2019)
Šéf školských odborů František Dobšík a podrobnosti ke stávce učitelů (4. 11. 2019)
Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová a podrobnosti ke stávce učitelů (4. 11. 2019)
Šéf školských odborů František Dobšík a podrobnosti ke stávce učitelů (4. 11. 2019)
5
Fotogalerie

Organizace stávky učitelů: Budou mít stávkující volno a přijdou o plat? A co s učiteli, kteří se ke stávce nepřipojí?

Ve středu 6. listopadu se připojí k jednodenní stávce učitelů více než polovina školských zařízení v Česku. Ne všechny školy zůstanou zavřené, některé z nich se k protestu připojí omezením výuky nebo pouze symbolickou formou. Školy by měly nejpozději během úterý zveřejnit svůj postoj ke stávce a informovat rodiče dětí. Stávkující učitelé se v tento den připraví o svůj plat. Co dál byste měli vědět o učitelské stávce?

Zvýšení platů: Proč učitelé stávkují

V pondělí vláda schválila růst tarifní složky učitelských platů o osm procent, o dvě procenta se zvýší odměny. Školské odbory s tímto řešením nesouhlasí a požadují navýšení tarifu o deset procent. Už to považují za ústupek, protože původní návrh vlády z letošního jara sliboval patnáctiprocentní nárůst. 

Podle premiéra Andreje Babiše je stávka zbytečná, protože dohoda s ministrem školství Robertem Plagou a rozhodnutí vlády o zvyšování platů je konečné. „V roce 2019 bude plat učitelů 38 tisíc, to znamená, bude vyšší než průměrná mzda,“ uvedl předseda vlády při debatě lídrů stran v Českém rozhlasu.

Kolik škol bude stávkovat

Podle dosavadních informací odborů se ke středeční stávce připojí na 6000 mateřských, základních a středních škol, které zřizují obce nebo kraje. To je více než polovina školských zařízení v České republice. Poslední šanci kontaktovat odbory mají školy do středy do deseti hodin.

Rodiče: Stávka na poslední chvíli

Rodiče by se měly o stávce v “jejich” škole oficiálně dozvědět nejpozději během úterý. Informace mají být k dispozici na webových stránkách školy, na nástěnce u vstupu do budovy nebo zápisem v žákovské knížce. Svolání stávky na poslední chvíli rodiče kritizují. Sehnat hlídání ze dne na den, nebo si vzít v práci dovolenou, pro mnohé z nich není jednoduché.

Stávka učitelů 2019: Markéta Seidlová, místopředsedkyně, a František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školstvíStávka učitelů 2019: Markéta Seidlová, místopředsedkyně, a František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství|ČTK

Alternativní protesty bez uzavření školy

Pokud se škola ke stávce připojí, ještě to neznamená, že zůstane uzavřená. Stávka učitelů je dobrovolná a nemusí se jí účastnit celý učitelský sbor. V některých případech proto dojde pouze k omezení výuky, kantoři připraví náhradní program, děti se účastní mimoškolské aktivity nebo škola zvolí pouze symbolickou formu protestu. Například ZŠ Líbeznice se připojí ke stávce symbolicky připnutím zelené stuhy, ZŠ Horní v Brně plánuje vyvěsit plakát podporující požadavky stávkujících. Školské odbory připravily ke stávce také logo, kterým škola označí, že stávku podporuje.

Právo na stávku a platy

Právo na stávku je zakotveno v Listině základních práv a svobod. Účastí na stávce je učitel omluven z nepřítomnosti v práci, ale zároveň mu nenáleží plat. Stávkující učitelé tedy v podstatě čerpají neplacené volno a nemusí být ve škole přítomni. Ředitelé škol by měli vypracovat seznam zaměstnanců, kteří se ke stávce připojili a plat jim bude zkrácen.

Nestávkující učitelé

Pokud se vedení školy rozhodlo pro kompletní uzavření, ale k protestu se nepřipojí všichni členové pedagogického sboru, bude případ nestávkujících pracovníků řešen jako překážka na straně zaměstnavatele. Druhou možností je, že jim bude přidělena práce z důvodu přerušení provozu školy, jako je tomu například během prázdnin.

Pracovníci ve školství stávkovali kvůli výši platů již několikrát. Velká stávka se konala v roce 2008, kdy se k ní připojilo na 130 tisíc zaměstnanců škol.

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>