Primark v Londýně

Primark v Londýně Zdroj: ČTK

Výstavba Květinového domu, kde Primark bude sídlit, probíhá podle plánu a vše nasvědčuje tomu, že obchod opravdu otevře v květnu 2020
Výstavba Květinového domu, kde Primark bude sídlit, probíhá podle plánu a žádná zdržení nejsou
Výstavba Květinového domu, kde Primark bude sídlit, probíhá podle plánu a žádná zdržení nejsou
Výstavba Květinového domu, kde Primark bude sídlit, probíhá podle plánu a žádná zdržení nejsou
Výstavba Květinového domu, kde Primark bude sídlit, probíhá podle plánu a žádná zdržení nejsou
11
Fotogalerie

Primark míří do ČR. Útočí nízkými cenami oblečení, je i terčem kritiky. Vše, co o něm potřebujete vědět

Irský řetězec Primark s levnou módou se chystá příští rok otevřít svoji první českou pobočku, a to v Praze. Kdy se stal takovým fenoménem a díky čemu dosahuje tak nízkých cen? Za jeho zbožím se běžně pořádají dokonce zájezdy do okolních zemí. Očekávanou novinkou je vlastní e-shop.

Češi už brzy nebudou muset cestovat za značkou Primark do sousedního Německa či Rakouska. Irský řetězec s levnou módou otevře v květnu roku 2020 v Praze svůj dlouho očekávaný obchod českým zákazníkům. Bude součástí Květinového domu, který se v současnosti staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze. Developerem a majitelem objektu je společnost Flow East.

Proč je Primark levný?

Primark sklízí úspěch po celém světě především díky nízkým cenám a zároveň módním vzhledem svého zboží. Jak takových nízkých cen dosahuje? Díky důmyslnému logistickému systému, nízkým výdajům na reklamu i marketing a nákupu zboží ve velkém množství.

Primark volí jednoduché látky, materiály a design. Výhodou je jistě i pestrost sortimentu, kdy v nabídce najdete nejen oblečení pro ženy, muže a děti, ale i věci k vybavení domácnosti nebo potraviny.

Nízké ceny Primarku terčem kritiky

Nízkých cen dosahuje Primark mimo jiné také díky levné pracovní síle v Asii. V médiích se stal Primark již několikrát terčem kritiky za neekologický postoj k výrobě i za nehumánní přístup k lidem, kteří pro něj oblečení šijí.

Největší kauza se odehrála v roce 2013, kdy se v Bangladéši zřítila továrna Rana Plaza, která šila oblečení pro velké oděvní řetězce, včetně Primarku. Pod troskami tehdy zahynulo až 1100 lidí a Primark pozůstalým po nehodě vyplatil zhruba 14 milionů dolarů.

Zájezdy za Primarkem: Drážďany i Vídeň

Oblečení za „pár korun“ si oblíbili i Češi, ale dosud za ním musejí dojíždět. Zájezdy do Primarku nejčastěji směřují do Drážďan nebo do Vídně. Oblíbený zůstává také Primark v Londýně, který má svoji adresu na Oxford Street.

Česká agentura Primarklovers dokonce pořádá do Primarku v Lipsku jednodenní zájezdy. Zpáteční cesta autobusem nebo vlakem vyjde na 399 korun, a kromě nákupů v obchodě zahrnuje i prohlídku historického centra města s průvodcem.

E-shop na dohled

Doposud sázel Primark na kamenné pobočky, ale na nátlak zákazníků se rozhodl, že již brzy spustí také vlastní e-shop. Nevýhodou je, že bude postaven na modelu “click & collect”, což znamená, že si zákazník sice objedná oblečení nebo kosmetiku na internetových stránkách, ale zboží si bude moci vyzvednout jen na pobočce. Doručení domů zatím nebude možné, snad až v příštích letech.

Podle odborníků ale ani samotný internetový obchod nebude k dispozici hned. Nejdříve za rok bude e-shop testován, a to jen v několika regionech, nikoliv po celém světě. Až pak bude novinka oficiálně zavedena. 

Primark: historie a nové pobočky

První obchod Primarku byl otevřen v roce 1969 v Penneys, a to v Mary Street v Dublinu. Obchod hned sklidil velký úspěch a rozšířil působnost do širšího okolí Irska. Důležitým mezníkem celé historie Primarku je rok 1971. V tomto roce byl postaven obchod v Corku, což byla první prodejna mimo Dublin. 

V Evropě a v USA má řetězec Primark celkem 363 prodejen a zaměstnává zhruba 70 tisíc lidí. Nejpočetnější zastoupení je ve Velké Británii, pak ve Španělsku a Irsku. Největší pobočka o rozloze 14 400 metrů čtverečních se nachází v Manchesteru.

Česká pobočka bude oproti té manchesterské doslova drobeček. Svojí rozlohou se přiblíží spíše svým sestrám ve Vídni nebo Drážďanech. Tento rok plánuje Primark otevřít také pobočky ve slovinské Lublani a v polské Varšavě.