Ursula von der Leyenová povede Evropskou komisi.

Ursula von der Leyenová povede Evropskou komisi. Zdroj: Reuters

Italský socialista na druhý pokus „urval“ šéfa europarlamentu. Zahradil byl druhý (3. 7. 2019)
Francouzka Christine Lagardeová.
V kompromisním balíčku nakonec lídři navrhli také španělského politika Josepa Borrella do role šéfa unijní diplomacie
Belgický premiér Charles Michel má nahradit předsedu Evropské rady Donalda Tuska
4
Fotogalerie

Eurofederalistka i příznivec migrace. Kdo jsou noví lídři EU?

Po několikadenním jednání Evropské rady v Bruselu je zřejmě definitivně jasno v tom, kdo v příštích letech povede EU. Dva ze čtyř nejvyšších postů budou zastávat ženy, ten úplně nejdůležitější pak německá ministryně obrany Ursula von der Leyen. Přečtěte si profily všech nových evropských lídrů.

Ursula von der Leyenová – předsedkyně Evropské komise

Nejexponovanější post „premiéra“ Evropské unie převezme po Jeanu-Claudu Junckerovi německá politička Ursula von der Leyenová. Současná spolková ministryně obrany patří k blízkým spojencům Angely Merkelové, v jejích vládách zastávala i post ministryně práce a později ministryně pro rodinné záležitosti. Z těchto pozic mimo jiné prosazovala kvóty na počet žen ve vedení firem. V Německu je dlouhodobě populární a dříve se o ní mluvilo jako o možné nástupkyni Angely Merkelové v čele vlády. Má sedm dětí a před vstupem do politiky do svých 42 let pracovala jako gynekoložka.

V evropské politice by se nejspíš neměla moc neodchylovat od svého předchůdce Jeana Clauda Junckera. Její vizí je Evropa jako federace ve stylu Spojených států nebo Švýcarska. Zároveň patří mezi tvrdé odpůrce brexitu, který je podle ní „prohrou pro všechny“. Že by do jednání s Británií přinesla vstřícnější tón, se tedy čekat nedá.

Pro země Visegrádské čtyřky je nicméně přijatelnější než původní kandidát Frans Timmermans. Podle premiéra Andreje Babiše bylo při rozhodování podstatné, že zná Českou republiku a střední Evropu obecně.

Charles Michel – předseda Evropské rady

Belgický premiér Charles Michel má nahradit předsedu Evropské rady Donalda TuskaBelgický premiér Charles Michel má nahradit předsedu Evropské rady Donalda Tuska|ČTKV čele orgánu, v němž se schází hlavy států osmadvacítky, má stanout belgický premiér za liberální Reformní hnutí Charles Michel. Syn bývalého eurokomisaře Louise Michela se stal ve svých 38 letech nejmladším premiérem Belgie od roku 1845, v tamním parlamentu seděl už jako třiadvacetiletý. Za své vlády přežil i těžkou krizi v podobě teroristických útoků v roce 2016, po kterých několik ministrů z jeho kabinetu rezignovalo.

Jeho vládní koalice se loni rozpadla kvůli odlišným pohledům na migrační pakt OSN, který Michel za Belgii podpořil. Na žádost krále nicméně Belgii vedl ještě do letošních voleb. Na nominaci do čela Rady reagoval slibem, že bude zastávat solidaritu, svobodu a respekt k odlišnosti evropských národů. Ve funkci nahradí Poláka Donalda Tuska.

Christine Lagardeová – prezidentka Evropské centrální banky

Francouzka Christine Lagardeová.Francouzka Christine Lagardeová.|ReutersZkušená ekonomka, expředsedkyně Mezinárodního měnového fondu a konzervativní politička. Nová prezidentka ECB byla ministryní financí v pravicové vládě Francoise Fillona. Její působení v MMF je spojené s posilováním pozice Číny ve světové ekonomice i s pomocí zadluženému Řecku.

Lagardeová v eurozóně prosazuje větší integraci, zároveň dříve vyzývala k vytvoření fondu pro pomoc členským státům při ekonomických útlumech. Varovala před škodlivými dopady brexitu.

Josep Borrell – Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci

V kompromisním balíčku nakonec lídři navrhli také španělského politika Josepa Borrella do role šéfa unijní diplomacieV kompromisním balíčku nakonec lídři navrhli také španělského politika Josepa Borrella do role šéfa unijní diplomacie|ČTKKontroverzní Italku Federicu Mogheriniovou nahradí jako „evropský ministr zahraničí“ katalánský socialista Josep Borrell. Velký odpůrce osamostatnění svého regionu od Španělska je taky bývalý předseda Evropského parlamentu a v unijní politice se pohybuje řadu let. Vyznává tolerantní postoje k migraci, mimo jiné minulý rok řekl, že Evropa kvůli populačnímu poklesu potřebuje „novou krev“.

Dříve se dostal do konfliktu s prezidentem Klausem ohledně Evropské ústavy. Obecně v evropských záležitostech razí co nejvíc integrace a i on tak může ve své pozici navazovat na předchůdce.

David Maria Sassoli - předseda Evropského parlamentu

Italský socialista na druhý pokus „urval“ šéfa europarlamentu. Zahradil byl druhý (3. 7. 2019)Italský socialista na druhý pokus „urval“ šéfa europarlamentu. Zahradil byl druhý (3. 7. 2019)|ČTKPředsedou Evropského parlamentu byl již dnes zvolen italský socialista David Maria Sassoli. Bývalý novinář a vystudovaný politolog působí v politice od roku 2009, kdy byl za Demokratickou stranu poprvé zvolen europoslancem. Ve volbě dostal 345 hlasů a porazil tak Jana Zahradila z ODS. Jako hlavní výzvy pro EU v následujícíh letech vidí boj s klimatickými změnami a migrací i lepší pochopení toho, co obyvatelé Evropy skutečně potřebují.

Celkově se tak dá definitivně říct, že žádné velké zemětřesení po evropských volbách nenastává. Novinkou je snad jen fakt, že bude v čele EU více žen. Nejdůležitější pozice obsadili zástupci evropských lidovců, socialistů a liberálů, tedy striktně proevropských stran. Volání po změně ze strany zemí Visegrádu tím pádem dost možná vyjde naprázdno, přestože premiéři V4 novou sestavu podpořili.