Novým ministrem spravedlnosti se má stát právník Kněžínek

Novým ministrem spravedlnosti se má stát právník Kněžínek Zdroj: Archiv Blesku, ČTK

Kdo je nový ministr Kněžínek? Úředník loajální k Babišovi

Místo ministra spravedlnosti druhé Babišovy vlády má převzít zkušený právník Jan Kněžínek. Dosavadní místopředseda legislativní rady vlády už působil na řadě postů ve státní správě, místo ve vládě je dosavadním vrcholem jeho kariéry. Přestože bylo jeho jméno veřejnosti doposud spíš neznámé, dává jeho obsazení smysl. Ve svém předchozím angažmá už totiž jednou pomohl Andreji Babišovi v kauze Čapího hnízda.

Kněžínek pochází z Jihlavy, po maturitě studoval právo a právní vědu na Univerzitě Karlově, v roce 2004 složil rigorózní zkoušku z oboru ústavní právo. Jako právník a ústavní znalec se pak tímto tématem zabýval i v některých svých dalších působištích.

Mezi roky 2003 a 2007 pracoval na Ministerstvu dopravy, odkud později přešel na Úřad vlády, kde vystřídal několik pozic. Mezi lety 2010 a 2012 byl ředitelem odboru vládní legislativy, později se stal náměstkem ministra bez portfeje a předsedy legislativní rady vlády Petra Mlsny, o němž se také spekulovalo jako o možném nástupci Malé.

V roce 2015 byl krátce náměstkem sociálnědemokratického ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, pročež ho předseda Pirátů Bartoš označil za ministra spíše za ČSSD než za ANO. Další opoziční lídři pak na jeho adresu prohlásili, že stejně nezáleží na tom, kdo konkrétní bude ve vládě sedět, a že i jeho bude mít Babiš pod kontrolou.

Po angažmá u Dienstbiera jej Sobotkova vláda jmenovala takzvaným prošetřovatelem při Úřadu vlády. Ten má vyšetřovat protiprávní jednání členů vlády a dalších vysoce postavených veřejně činných lidí.

Právě ve funkci prošetřovatele řešil mimo jiné případ náměstka ministra financí Tomáše Vyhnánka. Tehdejší Babišův spolupracovník Vyhnánek byl vyšetřován poté, co pověřil úřednici z ministerstva jednáním s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF). Kněžínek tehdy po šetření prohlásil, že Vyhnánek ani Babiš ve zmíněném případu zákon neporušili. Podle serveru Neovlivní.cz nicméně ministerstvo později vedlo s úřednící i s Vyhnánkem kárné řízení.

Taťána Malá byla ministryní spravedlnosti pouhých třináct dní. V pondělí večer po tlaku médií a veřejnosti odstoupila kvůli aféře s opisováním v obou dvou svých diplomových pracích. Premiér Babiš nejdříve hodlal resort dočasně řídit sám, v úterý ráno ale z původního rozhodnutí vycouval. Že má být novým ministrem právě Kněžínek médiím potvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip.