Video placeholde
V Singapuru novému králi v polotěžké váze Jiřímu Procházkovi připnuli vysněný zlatavý opasek.
„Na jedné straně kluk, na druhé straně zodpovědnej chlap. Ví, co dělá, jde si za svým. Nejenom v boji, ale i v životě.“
Redaktor iSport.cz Ondřej Němec si v pořadu Fight Cast One popovídal s Jiřím Procházkou o titulovém zápase v UFC
První český šampion UFC Jiří Procházka pózuje před natáčením pořadu Fight Cast One
Český MMA zápasník a čerstvý šampion UFC Jiří Procházka byl hostem pořadu Fight Cast One
10
Fotogalerie

Samuraj z Hostěradic: Bojovník jiří Procházka se stal legendou a jeho příběhem nejsou jen bitvy v kleci

Je mu devětadvacet let a už se o něm mluví jako o sportovní legendě. A není to vůbec přehnané, vždyť Jiří Procházka dokázal, co nedokázal nikdo jiný. Stal se totiž jako první Čech šampiónem nejprestižnější organizace bojových sportů UFC. Legendu však netvoří jen výsledky, ale i příběh. A ten jeho stojí za to.

Pro oko nezaujatého diváka se možná jednalo jen o krvavou bitku v kleci, na jejímž konci byl vítězem vyhlášen Jiří Procházka. Pro znalého fanouška bojových sportů šlo však o mimořádně napínavé klání zkušeného brazilského bojovníka Glovera Teixeiry s českým samurajem, jak se Procházkovi občas říká. Osmadvacet sekund před koncem se rodákovi z Hostěradic podařilo dostat soupeři do zad a použít techniku škrcení, kterou donutil šampióna polotěžké váhy UFC, aby zápas takzvaně odklepal. To znamená, že poplácal na tělo soupeře, čímž dal najevo, že se vzdává.

V Singapuru tak byl jmenován nový král polotěžké divize Jiří Procházka, jemuž připnuli vysněný zlatavý opasek.

Co takový úspěch znamená? Lze jej k něčemu vůbec přirovnat? Rozhodně ano, je to vlastně snadné. Smíšená bojová umění (zkratka MMA – Mixed Martial Arts) doposud nejsou na olympiádě. Za největší úspěch se tak považuje právě zisk titulu v nejprestižnější organizaci světa, kterou je v tomto případě jednoznačně UFC (Ultimate Fight Championship) se sídlem v americkém Las Vegas. Procházka je tedy prvním českým „olympijským vítězem“ svého sportu. A ač se může zdát, že se to stalo zničehonic, vedla k tomu opravdu dlouhá a úmorná cesta.

Japonská stezka

Před nástupem do UFC bojoval Procházka v letech 2015 až 2019 v japonské organizaci Rizin. Kvůli tomu vlastně nezažil v těchto letech silvestra doma v Česku, asijská stáj totiž pořádala největší turnaje na konci roku. Bojovník z Moravy se tak držel zkrátka i během vánočních svátků, protože si před souboji musel hlídat váhu, aby splnil limit polotěžké divize (do 93 kilogramů). Kdo by si myslel, že si alespoň někdy mohl trochu užít země vycházejícího slunce, pletl by se. Výlety za zápasy byly vlastně jen cestou z letiště do hotelu a po zápase opět zpátky.

Video placeholde
Reflex Podcast: MMA bojovník Jiří Procházka hodnotí sám sebe ve hře UFC4 • Reflex.cz

Nicméně Procházka předváděl před očima desetitisíců diváků v obřích arénách takové výkony, že si jej všiml i největší gigant MMA a jedna z nejcennějších sportovních značek vůbec, UFC, od níž brzy obdržel pozvánku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!