Slavný jihoafrický autor detektivek Deon Meyer předpověděl koronavirovou pandemii

Slavný jihoafrický autor detektivek Deon Meyer předpověděl koronavirovou pandemii Zdroj: Nguyen Phuong Thao

I Meyerovu Horečku (2018) vydalo stejně jako autorovy další knihy nakladatelství MOBA
Při rozhovoru pro Reflex v říjnu 2015; letos se Deon Meyer do Prahy nedostal
„Zákazu prodeje tabáku a alkoholu u nás v JAR nerozumím. Tahle drakonická prohibiční opatření ničí naše historicky cenné vinice. Na jihoafrický vinný průmysl má prohibice devastující efekt, ale pevně věřím, že se z toho vyhrabeme,“ popisuje Meyer stav regionu, ve kterém žije a pracuje.
3
Fotogalerie

Slavný jihoafrický autor detektivek Deon Meyer předpověděl koronavirovou pandemii

Jižní Afrika má svou vlastní mutaci koronaviru a na vakcíny, navíc zřejmě za vyšší ceny, si celý africký kontinent bude muset počkat ještě déle než Evropa. I tak považuje Deon Meyer (62), jihoafrický autor detektivek a zároveň uznávaný znalec tamního kriminálního a drogového podsvětí, situaci ve své rodné zemi za relativně pod kontrolou. Ačkoliv v JAR během přísných lockdownů nesmíte ani pít alkohol, ani kupovat tabákové výrobky.

Když jsme s Deonem Meyerem dělali rozhovor pro Reflex v Praze v říjnu 2015, vyprávěl, že pro svůj příští, tentokrát netradiční, protože postapokalyptický román sbírá vědecké podklady zvlášť pečlivě. „Bude o tom, jak v Jihoafrické republice téměř všichni obyvatelé zemřou na podivný virus. Pro svůj příběh jsem dlouho hledal ten nejvhodnější. Nakonec jsem ho s pomocí vědců našel. Jmenuje se koro­navirus.“

Tuto citaci jsem do rozhovoru nedávala; nebylo na ní nic zajímavého. Román Horečka, podle něhož se právě teď připravuje televizní minisérie, vyšel v roce 2017, v českém překladu o rok později. Jeho děj se točí kolem muže, který leží pod stromem manga. Muž má špatnou imunitu, kolem něj prolétne netopýr s koronaviry v krvi. Virus se množí v jeho průdušnici a zmutuje v nový druh viru, který snadno, pouhým vdechnutím, infikuje ostatní…

Až na jaře roku 2020, tři roky po vyjití Horečky v afrikánském originále, nastala pro Meyera smršť mediální pozornosti. Novináři se dokola ptali: Jak jste to tehdy věděl? Jak jste to mohl tak přesně předpovědět? „Trvalo, jak víte, nezvykle dlouho, než jsem Horečku začal psát. Mluvil jsem předtím s vědci a odborníky, dělal s nimi rozhovory. Na univerzitě ve městě Stellenbosch, kde žiji, jsem našel vynikajícího virologa Wolfganga Preisera. Oslovil jsem ho s žádostí o identifikaci viru, který by mohl způsobit přesně takové škody, jaké jsem v románu potřeboval. Velkorysý a shovívavý profesor mi nejen nadšeně pomáhal, ale vyzval také svého kolegu, mikrobiologa Richarda Teddera z lékařské University College v Londýně, aby se připojil. Důvody a dopady pandemie mi vysvětlil i odborník na ekologii,“ říká Meyer minulý týden při našem telefonickém rozhovoru.

 

Ve zbytku článku se dočtete: 

  • Jak inspiroval Radovan Krejčíř Deona Meyera 
  • Jak se žije v Jihoafrické republice pod přísným lockdownem

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!