Reakce trhů na americké prezidentské volby

Reakce trhů na americké prezidentské volby Zdroj: Reuters

Horší než 11. září. Trhy reagují na Trumpovo tažení

Investoři v předtuše vítězství republikánského kandidáta opouští dolar a věří více euru. Bojí se, že Trump přinese nejistotu.

Vítězné tažení Donalda Trumpa vystrašilo finanční trhy, jejichž současný propad je větší než po teroristických útocích 11. září 2001. Rychle padají nejen burzovní indexy v USA a Asii, ale také rekordně rychle oslabuje mexické peso. Objemy obchodů jsou ovšem velmi nízké a je zřejmé, že investoři vyčkávají na další vývoj.

Velmi dobře se daří euru a japonskému jenu, které zpevňují, protože jsou momentálně vnímané jako bezpečný přístav. Hlavní index tokijské burzy Nikkei odepsal více než čtyři procenta. Indexy hongkongských akcií Hang Seng a jihokorejských KOSPI klesly shodně o dvě procenta. Nestabilita zavládla také na australské burze.

Akcie padaly při zprávách o vedení republikánského kandidáta Donalda Trumpa a zpevňovaly při informacích o náskoku jeho demokratické rivalky Hillary Clintonové.

Clintonovou investoři preferují, protože si od ní slibují stabilitu, zatímco kandidát změny Donald Trump by mohl na trhy přinést nejistotu a nepředvídatelnost.

Nestabilita je znatelná také na devizových trzích. Mexické peso se vůči dolaru propadlo o osm procent. Obchoduje se na historicky nejnižší úrovni v hodnotě 19,86 pesos za dolar. Podle USA Today je pád mexické měny reakcí právě na vyrovnaný boj na Floridě. Trump zde vedl ve 4:30 SEČ o zhruba 136.000 hlasů. Japonský jen, který je vnímán jako bezpečná měna, posílil vůči dolaru o více než dvě procenta. Euro vůči dolaru posílilo o jedno procento.

Přední index amerických akcií Dow Jones Industrial Average se propadl o více než 700 bodů.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH V USA >>>