Peter Pellegrini je místopředsedou Smeru od roku 2014.

Peter Pellegrini je místopředsedou Smeru od roku 2014. Zdroj: reprofoto/twitter

Peter Pellegrini. Italské příjmení na Slovensko přinesl předek Leopold.
Peter Pellegrini, vicepremiér slovenské vlády, má nahradit Fica.
3
Fotogalerie

Peter Pellegrini: Kdo je pravděpodobný nový slovenský premiér a proč má italské příjmení

Slovenský prezident Andrej Kiska pověřil po demisi Roberta Fica sestavením nové vlády Petera Pellegrina. Dosavadního vicepremiéra jmenuje prezident až poté, co se mu podaří pro nový kabinet vyjednat většinu v parlementu. Kdo je Peter Pellegrini?

Příjmení

Příjmení Pellegrini na Slovensko přišlo s Leopoldem Pellegrinim, předkem současného vicepremiéra. Leopold se usadil v okolí Žiaru nad Hronom. Zajímavostí je, že otci dnešního člena vlády napsali matrikáři do dokumentů Pelegríni s jedním l a strýci zase jenom Pelegrín. I sám Peter Pellegrini měl donedávna podle serveru pluska.sk na zvonku v Banské Bystrici napsáno Pelegrini. Oficiálně dostal druhé l zpět až před osmi roky.

Studium

Narodil se v roce 1975 v Banské Bystrici. Vystudoval obor finance, bankovnictví, investování na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici a Ekonomickou fakultu na Technické univerzitě v Košicích.

Před politikou

Mezi roky 1998 a 2002 podnikal.

První politické krůčky

V roce 2002 se stal asistentem Ľubomíra Vážného, poslance strany Smer.

Poprvé poslancem

V roce 2006 se sám stal poprvé poslancem, což obhájil i v dalších několika volbách. Působil jako předseda komise pro dopravu, poštu, komunikace a informatizaci při výboru pro hospodářskou politiku. Následně pracoval na postu tajemníka ministerstva financí.

Místopředsedou Smeru

Pellegrini je členem strany Smer-SD, od roku 2014 místopředsedou partaje.

Poprvé ministrem

V červenci 2014 se stal ministrem školství ve vládě Roberta Fica.

Předsedou parlamentu

V listopadu 2014 jako ministr skončil a stal se předsedou Národní rady Slovenské republiky (parlament).

Vicepremiérem

V březnu 2016 se stal vicepremiérem pro investice a informatizaci. V této pozici předložil návrh zákona, který snižuje administrativní zátěž podnikatelů. V březnu 2018 se stal zastupujícím ministrem kultury poté, co na tento post rezignoval Marek Maďarič, který odstoupil kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka. Pellegrini na rozdíl od Fica uvedl, že demonstrace po smrti novináře jsou projevem skutečné demokracie.

Premiérem?

V březnu 2018 ho prezident Andrej Kiska pověřil sestavením nové vlády poté, co dosavadní premiér Robert Fico podal demisi.