Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: Jiří Benák / iDNES.cz / Profimedia.cz

Bátora se stěhuje z jedné židle na jinou. Causa je prý u konce

„Případ Bátora“ byl uzavřen. Řekl to premiér Nečas. Ministr Dobeš se rozhodl pana Bátoru z jednoho místa odvolat a na jiné ho posadit.

O tom, zda byl vykopnut o něco nahoru nebo o něco malounko dolů, je možné vést diskuse. Šetrnému polovýkopu předcházelo horečné jednání, angažovali se v něm údajně premiér, předseda TOP09 Schwarzenberg i ministr Dobeš. Podle Dobeše bylo řešení nastaveno tak, aby nebylo poražených ani vítězů. O tom bych si dovolil pochybovat: viz naše dnešní glosa.

 

Prvního září mají proběhnout dvě demonstrace (resp. happeningy, kdyby to náhodou na demonstraci nevydalo). Jedna pro Bátoru, druhá proti Bátorovi. První pořádá hnutí D.O.S.T. (pokud bude v pracovní době, ministr Dobeš na ni pana Bátoru neopustí), druhou Strana zelených. Na internetu se objevila petice „Pro Bátoru, za svobodu a právo“, kterou podepsalo (ve chvíli, kdy píšu tyto řádky) skoro šest set lidí – pokud by se 1. září všichni dostavili na probátorovskou akci, byl by to buď velký happening, nebo velmi malá demonstrace. V textu petice se mj. praví: „Nejde nám primárně o osobu Ladislava Bátory či jeho politické názory, nýbrž o svobodu myšlení, slova a přesvědčení, jež jsou platným zákonem zaručeny všem občanům České republiky!“

 

Myslím, že pokud by bylo omezeno právo pana Bátory a dalších titulovat svého oponenta „chudák stará“, nebyla by to pro svobodu slova v ČR zase až tak velká rána.