TOP 09

TOP 09 Zdroj: Michal Růžička/MF DNES/Profimedia.cz

Neúčast na jednáních vlády je od TOP09 nepromyšlený tah

Na včerejší schůzi vlády se podle ČTK projednávala otázka ustavení státního tajemníka pro Evropskou unii. Tato funkce zatím neexistuje, protože se na ní nedokázaly shodnout ODS s TOP09, resp. premiér Nečas s ministrem zahraničí Schwarzenbergem.

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czPremiér tvrdí, že zřízení této funkce je dáno koaliční smlouvou (kde se říká, že koordinace evropské politiky bude v gesci předsedy vlády a bude se jí věnovat podřízený útvar, který bude úzce spolupracovat s ministerstvem zahraničí) a že potřebuje útvar, který se bude věnovat přípravě jednání s Bruselem. Je zjevné, že zřízení funkce státního tajemníka by mohlo dosti podstatně omezit (a patrně by taky omezilo) kompetence ministra zahraničí. Takže bychom místo dosavadních dvou zahraničních politik (té vládní a té hradní) měli hned tři, hradní, tu z Černínského paláce a tu ze Strakovky. Jinak je zjevné, že ministři za TOP09 se svou absencí vystavují nebezpečí, že Nečas se s nimi nebude vůbec bavit a zřízení funkce si nechá na vládě odsouhlasit. Nečas ovšem možná nechce rovnou postavit TOP09 před hotovou věc, ale jen přimět její ministry, aby skončili s „pasivní rezistencí“ a začali se zase účastnit schůzí vlády. V každém případě neúčast na jednáních vlády nebyl od TOP09 moc promyšlený tah.

 

 

Zároveň se do věci vložil prezident Klaus, prohlásil, že bojkot schůzí vlády nepovažuje od TOP09 za důstojný. Má si to vyřešit vláda, je to „primárně jejich vzájemná hra a není to pro prezidenta žádná specifická úloha.“ To je zvláštní, prosil ho někdo, aby se do té záležitosti pletl?