korida

korida Zdroj: Profimedia.cz

Ve Španělsku je už nezaměstnaný každý druhý mladý člověk! Česko je na tom v rámci EU dobře

Evropská unie a zejména její Komise mají již mnoho let plná ústa toho, jak zajistí práci pro své obyvatele. Výsledky ale hovoří o naprostém opaku. EU jaksi nepočítala s tím, že existují i ekonomické krize a že politici dělají (jako že dělají) velmi špatná rozhodnutí, jež mají katastrofální následky. Stačí se podívat na čísla nezaměstnanosti mladých lidí ve věku 15 až 24 let, tedy těch, co nechodí do žádné školy a pokoušejí se hledat práci. Čísla pocházejí z června a některá jsou děsivá.

Například ve Španělsku je v této věkové skupině nezaměstnaných neuvěřitelných 45,7 procenta mladých lidí. Svědčí to nejenom o hluboké ekonomické krizi, ale také podle všeho mnoho mladých Španělů se nevzdělává a tím rozšiřují řady méně kvalifikovaných lidí, kteří těžko hledají práci. Právě proto madridská vláda přikročila v minulých dnech k bezprecedentnímu opatření v rámci EU a omezí volný pohyb pracovních sil pro některé jiné členské země. Například pro Rumuny, těch je totiž je Španělsku už kolem 850 tisíc.

 

Na druhém místě v počtu nezaměstnaných mladých lidí je hospodářsky slabé Řecko s 38,5 procenty, následuje Slovensko s 33,3 procenty (zde je zejména obrovská nezaměstnanost mezi mladými Romy), pak Litva s 32,6 procenty, Lotyšsko s 29,7 procenty. Kolem 27 procent nezaměstnaných v této skupině mají Itálie, Bulharsko, Irsko a Portugalsko.

 

Česká republika se drží v tomto směru ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie relativně dobře a vykazuje 16,7 procenta mladých lidí. Podle odborníků mnozí z nich ale spíše práci ještě jen hledají.


Úplně nejlépe jsou na tom v EU Rakousko s 8,2 procenty mladých nezaměstnaných a Nizozemsko s 7,1 procenty.