kalousek, k9

kalousek, k9 Zdroj: MICHAL ŠULA/MF DNES/Profimedia.cz

Praha, Brno, Ostrava a Plzeň se bouří, Kalousek jim chce vzít pět miliard

Přibližně o pět miliard korun by měla přijít podle novely zákona o rozpočtovém určení daní čtyři největší města země – Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Jejich primátoři se proto v pátek sešli a protestují proti tomuto postupu Ministerstva financí. Co se ale za tímto sporem může skrývat? Zejména snaha TOP 09 pomoci svým partnerům z hnutí Starostové a nezávislí.

Proto primátoři největších měst republiky chtějí řešit problém s premiérem Petrem Nečasem. Podle novely zákona o rozpočtovém určení daní, které už Ministerstvem financí rozeslalo do připomínkového řízení, by při snížení daňových příjmů přišly Praha, Brno, Ostrava a Plzeň celkem o pět miliard korun ročně. Tento postup považují primátoři za účelový a neopírající se o žádné odborné argumenty.

 

Celá akce může mít podle všeho politický podtext. Miroslav Kalousek, mozek TOP 09, který je ministrem financí, by tímto krokem získal další body u hnutí Starostové a nezávislí (to zastupuje menší města a obce), které úzce spolupracuje s „topkou“. A oslabil své soupeře, protože právě v Praze, Brně, Ostravě a Plzni vládnou koalice dvou největších stran - ODS a ČSSD.

 

Zástupci největších měst přitom tvrdí, že návrh „vůbec nebere ohled na specifické historické postavení těchto měst a nereaguje na jejich rozdílnou výdajovou stránku. Velká města ze svých rozpočtů financují celou řadu aktivit, jejichž uživateli jsou i obyvatelé jiných měst a obcí a celá řada jejich zejména investičních výdajů má nadregionální či celostátní význam“. Tato čtyři města přitom reprezentují přibližně 40 procent ekonomické výkonnosti České republiky.


Primátoři Bohuslav Svoboda (Praha), Roman Onderka (Brno), Petr Kajnar (Ostrava) a Martin Baxa (Plzeň) dokonce říkají, že podobné změny povedou k omezení a zdražení poskytovaných služeb v oblasti dopravy, nakládání s odpady, kultury či sociálních služeb. A to se nedotkne jen obyvatel těchto měst, ale statisíců dalších lidí, kteří do nich přijíždějí pracovat.