usa

usa Zdroj: Profimedia.cz

Západní svět je ohrožen na dvou frontách – a zcela jinak, než kdy dříve

Nerad komentuji ekonomické záležitosti, ale nynější finanční krize není jen ekonomická záležitost.

V souvislosti se snížením ratingu pro USA se představitelé ČLR nechali slyšet, že by se Američané měli soustředit na své ekonomické problémy, nevyhazovat peníze na obranu a rezignovat na mocenské postavení nejsilnější supervelmoci světa, když na to hospodářsky nemají. Ovšem to by se Číňanům velmi hodilo, a nebyli by sami.

 

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czVypadá to, že západní svět je ohrožen hned na dvou frontách a ta ohrožení jsou o dost jiná, než jaké známe z minulosti. Kde jsou doby přehledného vojenského konfliktu s jasnými frontovými liniemi; teroristická subverze je účinnější a obrana proti ní nesrovnatelně obtížnější, protože útočníci mohou hledat podporu ve velkých komunitách imigrantů. Přitom drtivá většina imigrantů s teroristy nanejvýš tajně sympatizuje, a často ani to ne. Teroristé ovšem nepotřebují masy, stačí jim pár lidí.

 

Další a ještě obtížnější věc je ekonomická expanze, jakou předvádí Čína. Zdá se, že i proti ní Západ těžko hledá zbraně, protože soupeř přijal aspoň v tom nejzákladnějším pravidla hospodářské soutěže (mám dojem, že přijal jen to minimum, které se mu hodí, a které stačí, aby nebyl ze hry vyloučen, ale to je samozřejmě jen názor laika). Rozhodně obojí – teroristická subverze jedněch i ekonomická expanze druhých – je něco, čemu Západ všeobecně a USA zvlášť zatím, vzdoruje jen s krajními obtížemi. Existence neuchopitelného nepřítele v otevřeném světě je něco zcela nového.