Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Tomáš Tesař

Alexandr Vondra přepil prezidenta Jelcina. Ten byl kanonýr první ligy opilých politiků

Bývalý disident, signatář charty 77 a místopředseda ODS je dnes kromě Václava Klause jediným vrcholným představitelem České republiky, který v politice vydržel více než dvě uplynulá desetiletí. Setkal se tak i s prvním prezidentem Ruské federace Borisem Jelcinem - a přepil ho.

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czV Reflexu, který vyjde ve čtvrtek 11. srpna, si budete moct přečíst rozhovor, kde se Alexandra Vondry zeptal - při panáku vodky v kavárně Savoy - na tento historický okamžik Marek Gregor.

 

Říká se, že jste byl kdysi členem týmu, který upil Borise Jelcina…

Tak pozor! Že bych chodil s ruskými politiky na pivo, to opravdu ne. Vy ale asi narážíte na ten slavný okamžik, myslím v roce 1993, kdy se Jelcin jako prezident vydal na cestu do Varšavy a Prahy. Jeden americký senátor nám tehdy poradil, že rozšíření NATO by významně napomohlo, kdyby se ruský prezident vyslovil pozitivně. A že z jejich podkladových materiálů vyplývá, že by se toho dalo snáze docílit tím, když se přesvědčování odehraje v hospodě s neomezenou konzumací nápojů. Což jsme skutečně s Václavem Havlem a s Jiřím Křižanem udělali. Totéž se ovšem odehrálo už o dva dny před tím ve Varšavě, kde na něm zapracovali Lech Walesa a spol. Co dříve u vodky a u piva přislíbil, dodržel i na následné tiskové konferenci. I nám U Švejka slíbil totéž, jenže na druhý den měl na tiskovce problém to veřejně potvrdit. Doma se dostal pod „obrovský“ tlak. Nakonec to ale dobře dopadlo.

 

Celý rozhovor najdete ve čtvrtečním Reflexu.

 

 

A abychom nenechali prostor debatám o tom, že Boris Jelcin nepil žádnou první ligu, přinášíme první ligu globálního politického alkoholického přeboru. Boris vedl...

 

... a měl rád muziku od podlahy.

 

Ani americký prezident George W. Bush neměl ke sklence daleko.

 

 

A prezident Francie Nicolas Sarkozy prostě ví, jak přijít na scénu.